Асоціація футзалу Сумщини

Володимир Гримайло: «Ми робимо все, щоб турніри відбувалися, а футзал в Україні розвивався»

Футзальна спільнота «на низькому старті» в очікуванні початку нового сезону. Всім зрозуміло, що він не відбуватиметься у звичному форматі, адже в країні війна, та залишити фанатів та гравців без улюбленого спорту Асоціація футзалу країни не могла. Ми поспілкувалися з віцепрезидентом АФУ Володимир Гримайло про футзал в умовах воєнного стану.


Ваші враження від «Кубку Нескорених»?

Ми, по-суті, цим турніром відкриваємо футзальний сезон 2022-2023 років. На відміну від тих турнірів, які передували відкриттю сезону, цей є офіційним, внесений в єдиний календарний план міністерства, і на ньому діють всі правила офіційних змагань. Всі заскучали за футзалом – це добре видно, проблем з набором команд в жодній групі не виникло, тому що команди, які носять звання професійних та напівпрофесійних зацікавлені в такому роді змаганнях.
Все пройшло вдало, нам «ворог допоміг» відпрацювати, як діяти під час повітряної тривоги. Ми також напрацьовуємо моменти, як поводитися, коли це буде під час офіційних змагань в Екстра-лізі – як відновлювати матчі, догравати їх чи не догравати, це все в процесі розробки. Радий всіх бачити натхненними, здоровими, впевненими в собі. Ми вже оголосили і робимо все можливе, щоб з 3 вересня стартував чемпіонат Екстра-ліги і традиційно, для того щоб команди могли набрати форму, втягнутися в цей ритм і набути готовності до гри традиційно влаштовуються турніри на зразок «Кубку Нескорених».

Яким буде чемпіонат Екстра-ліги, чи буде Перша ліга, чи будуть зимою регіональні змагання?

По Екстра-лізі зараз не буду говорити , бо є рад напрацювань, але точно буде зональна система на регіональному етапі. 3 вересня хочемо стартувати, тому найближчим часом все буде відомо і запущено в публічну мережу. Ми розіграли «Кубок Нескорених» в Західному дивізіоні і плануємо його мультиплікувати – можливо влаштуємо таке ж на Півночі, Півдні України. Звичайно все залежить від того чи будуть бажаючі, і зрозуміло що команди Екстра-ліги підуть в своє змагання а «Кубок Нескорених» буде мати більш аматорський характер.

Не вбачається можливим в цьому сезоні провести класичну Першу лігу, в тому числі через те, що дублі західних команд які в ній приймали участь розформувалися. «Любарт» і «Славута» в тому вигляді, в якому стартували в чемпіонаті, призупинили діяльність. «SkyUp» в силу економічних причин опустився на декілька позицій вниз, і сумський «Рятувальник» та черкаське «Черкасиобленерго» піднімається в Екстра-лігу. Відповідно з минулорічних учасників залишається одна «ЗПгруп», але і вона в силу економічних причин і її розміщення (Запоріжжя) команда не вбачає можливості брати учась в Екстра-лізі. Зараз ми опрацьовуємо з керівниками регіональних асоціацій футзалу, принцип проведення чемпіонатів областей, відбуватися це буде згідно з стандартих правил «один гравець – одна команда» грають до початку квітня і тоді ми починаємо паралельно два змагання. Чемпіони областей будуть розігрувати Першу лігу, це буде короткотерміновий турнір. А всі другі місця, і рейтингові треті місця в деяких областях, будуть розігрувати Другу лігу.
До речі, по фіналу восьми Кубку України – на поточний момент питання підвішене, не в останню чергу тому, що ряд команд, які туди пробилися вже припинили своє існування.

Як багато команд припинили своє існування, і як це впливає на турніри?

Обставини змінюються мало не щодня, і ми як організатори турнірів намагаємося працювати в цих умовах. Ніхто цього не передбачав, і ніхто не знає як правильно – в кожному рішенні є плюси і мінуси, а ми повинні за допомогою команд узгоджувати це, шукати компроміси. З списку команд топ рівня, це учасники Екстра-ліги та Першої ліги, близько 20 команд або призупинили свою діяльність хтось розпустив гравців на «творчу відпустку». Є клуби, які повністю припинили існування, це в основному стосується клубів з сходу України.

Ваші враження від «Кубку нескорених» хто сподобався, хто розчарував? І окремо хотілося б почути думку про гру ФК «Галицька здоба»
Я би для себе виділив 2 команди, які найбільше підсилили свої склади – це «Енергія» та «Ураган». Видно, що гравці індивідуально підтримували себе у формі, і підсилення відбулося за рахунок гравців рівня Національної збірної, які суттєво виділяються на фоні інших команд. Я також здивований, що з такими відомими футзальними іменами «пекарі» показали такий результат. Питання в тому чи це через те що ці імена хоч і відомі, але вже вікові, або команда не зіграна, оскільки донедавна ці гравці не грали як одна команда.

Щоб ви хотіли побажати фанатам футзалу в цей нелегкий час?

Я насамперед бажаю миру, і традиційно бажаю перемог, до війни говорив «на всіх фронтах», а зараз «на всіх напрямках». Всім миру, натхнення, я, як і всі українці, впевнений в наші правоті і в нашій перемозі. Сподіваємося, що вона настане швидко і тоді ми зможемо на широку ногу, з більшою впевненістю і гордістю продовжувати свою справу.

Матеріал із сайту Vorobus.com

Коментарі закриті.