Асоціація футзалу Сумщини

Володимир ГРИМАЙЛО: «Чекаю перезапуску всього футзалу та цільності сезону в цілому»

Віцепрезидент Асоціації футзалу України Володимир Гримайло в ексклюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5» підбив підсумки роботи Асоціації у сезоні 2020/2021 р. р. та поділився своїми думками щодо останніх подій в українському футзалі.

– Володимире Володимировичу, на початку липня відбулось засідання Виконкому АФУ. Які його підсумки?
– Виконком, як робочий орган Асоціації, реагує на усі умови та обставини, які мають місце у нашій державі та футзалі, і, відповідно, робить ті чи інші висновки з минулого та створює передумови для розвитку виду спорту в майбутньому. Це був традиційний міжсезонний Виконком, на якому підбивалися підсумки минулого сезону, і розглядалися напрацювання на новий сезон. Усі його рішення були оприлюднені та розіслані в регіональні асоціації футзалу.

– Рішенням Виконкому АФУ були створені два нових Комітети. Один з них – Комітет студентського футзалу, який очолив Віталій Скарлат. Можете, будь ласка, познайомити вітчизняну футзальну спільноту з очільником цього Комітету?
– Віталій Скарлат – керівник Миколаївської обласної асоціації футзалу. Знаю Віталія як порядну та чесну людину. Він відносно нещодавно у футзалі, однак своєю енергією та самовіддачею зумів налагодити «футзальне господарство» у своєму регіоні, а на всеукраїнському рівні опікуватиметься розвитком студентського напрямку. Сподіваюся, що завдяки нашим спільним командним зусиллям – позитивні результати не доведеться довго чекати.

– Відомо, що чемпіонат України з футзалу серед закладів вищої освіти проводить Всеукраїнська футбольна асоціація студентів спільно з Асоціацією футзалу України. Чи не означає поява Комітету студентського футзалу те, що відтепер чемпіонат України серед ЗВО проходитиме суто під егідою АФУ?
– Ні, чемпіонат як і раніше будуть проводити спільно обидві організації. Створення спеціалізованого студентського Комітету в структурі АФУ додатково підкреслює значення студентського футзалу у загальній структурі та вертикалі усіх змагань. Принциповою відмінністю буде те, що ми плануємо студентський чемпіонат України зробити не короткостроковим, як це мало місце до тепер, а системним, який триватиме більшу частину навчального року – регіональні групи, стикові матчі та всеукраїнський фінал (наскільки я пам’ятаю, то протягом останніх кількох сезонів чемпіонат України серед ЗВО за такою схемою і проводився. – А. Т.). На разі розробляється сама ідея та презентація такого змагання, яке проходитиме як серед юнаків, так і серед дівчат. Після цього проведемо ряд робочих зустрічей з усіма задіяними співорганізаторами. Спробуємо реалізувати цей проєкт за тісної співпраці Міносвіти, Мінмолодьспорту, ВФАС та АФУ.

– Які основні задачі будуть у створеного Комітету з медіа та маркетингу, який очолив Андрій Ямковий?
– Власне, завдання цього комітету випливають з його назви. Він опікуватиметься медійною складовою щодо висвітлення, презентації, популяризації та просування українського футзалу, збільшенням форм та каналів сучасної комунікації АФУ з вболівальниками, учасниками всеукраїнських змагань та партнерами. Маркетинговий напрямок включатиме величезний об’єм роботи із формування пропозицій потенційним партнерам та спонсорам, взаємодія з ними, а головне – створення футзального продукту, який буде викликати зацікавлення у потенційних партнерів. Вважаю, що Андрій Ямковий – це суттєве підсилення нашої команди, він має досвід роботи у таких напрямках, і чи не найголовніше – у нього є величезне бажання долучитися до реалізації усіх амбітних планів та завдань Асоціації.

– Серед поставлених задач на майбутній сезон – проведення ребрендингу та перезапуску медійної складової. Як це буде виглядати по факту?
– Я на разі не буду розкривати усіх подробиць та деталей, скоро ви самі все побачите. Відмічу лише, що хоч ми всі і звикли до існуючих візуальних атрибутів українського футзалу (логотипи АФУ, ліг тощо), абсолютна більшість експертів, маркетологів та й власне партнерів, з якими АФУ співпрацювала – відмічають м’яко кажучи несучасність та застарілість наявних брендів, їх перевантаження цілим рядом зайвих деталей. Ми розпочали співпрацю з ірландським агентством «Paragon», яке займається ребредингом двох наших брендів – власне Асоціації футзалу України та Екстра-ліги, як найвищого футзального дивізіону.

Що стосується медійної складової, то вона також потребує і розширення, і поглиблення. Ні для кого не секрет, що ми дещо просідаємо в цьому напрямку. Але не тому, що не хочемо його вдосконалити чи поглибити, а в силу недостатніх ресурсів, які є можливість спрямувати в цей напрямок. У новому сезоні, за допомогою різноманітних спонсорських ресурсів, спробуємо зробити медійну складову більш цікавою та сучасною.

– Нещодавно на офіційному сайті Асоціації футзалу України вийшло інтерв’ю з новим головуючим Комітету аматорського та масового футзалу Сергієм Голоскоковим. Як Ви прокоментуєте це призначення?
– У Сергія величезна кількість ідей щодо розвитку аматорського та масового футзалу і його, скажімо так, інтеграцію у всеукраїнські змагання серед аматорів та напівпрофесіоналів. Я знаю Сергія досить давно, і його знання, досвід та енергія однозначно позитивно вплинуть на розвиток цього напрямку футзалу. Незабаром буде оприлюднена інформація щодо проведення регіональних та всеукраїнських аматорських змагань у новому сезоні, і будемо готуватися до старту нового сезону.

– Як Ви оціните діяльність Комітету аматорського та масового футзалу протягом останніх років?
– Я думаю, не зовсім коректно, щоб я це робив особисто в публічній площині. Звітно-виборча Конференція АФУ поставила цьому Комітету, як і всім іншим оцінку «задовільно». Тобто, є ще куди рости і до чого прагнути в майбутньому.

– Продовжуючи тему аматорського футзалу, хотілося б почути Вашу думку щодо того, що деякі представники регіональних асоціації висловлюють певний негатив щодо діяльності Комітету аматорського та масового футзалу, а також діяльності АФУ в цілому. В чому, на Ваш погляд, виникають розбіжності?
– Не знаю, що конкретно Ви маєте на увазі, але точно знаю, що усі розбіжності вирішуються в діалозі та спілкуванні. Ті представники від регіонів, які відвідують робочі зустрічі та спілкуються в інших доступних формах – вирішують усі питання конструктивно, приймаючи колегіальні рішення більшістю голосів і в подальшому їх виконують. Є питання в діяльності кожного з Комітетів АФУ, як і Асоціації в цілому, які хтось не сприймає чи не погоджується з їх впровадженням. Хтось пропонує альтернативні шляхи розвитку подій, хтось береться за справу та бере на себе відповідальність, ну а хтось просто «висловлює певний негатив». Демократію та плюралізм у громадських організаціях ніхто не відміняв, а наявність різних точок зору лише сприяє вибору найбільш правильного напрямку розвитку.

– Також останнім часом про діяльність АФУ було написано кілька негативних статей на деяких ресурсах. Можете прокоментувати все те, що було написано у пресі протягом останнього часу?
– Я не вважаю за потрібне коментувати маячню. Як, наприклад, можна прокоментувати, що АФУ в такий непростий час нав’язала клубам фінансове утримання делегатів, якщо всі знають, що делегатів фінансує саме АФУ за рахунок власних ресурсів? Або як можна прокоментувати, що АФУ чотири сезони проводить дитячо-юнацькі змагання, але представники цих дитячо-юнацьких змагань чомусь й досі не поповнюють національну збірну?

– У продовження теми. Наразі Комітет дитячо-юнацького футзалу організовує прямі трансляції матчів чемпіонату України у всіх вікових категоріях, Кубку України, Кубку ліги та інших представницьких турнірів, які проходять під егідою Комітету ДЮФ АФУ. Відповідно, завдяки цим трансляціям у головного тренера юнацької та молодіжної збірних України Віталія Одегова є інформація про тих гравців, які можуть бути викликані до збірної. Як Ви оцінете такі ініціативи від Комітету?
– Однозначно, позитивно. Таке питання про онлайн відео-трансляції поставили безпосередньо тренери команд-учасниць, і Комітет дитячо-юнацького футзалу його підтримав та бере участь у частковому співфінансуванні таких зйомок.

– Давайте повернемось до поставлених задач на новий сезон. Одна з них – це створення та запуск спеціалізованого футзального відділення при спортивному інтернаті. Можете про це детально розповісти?
– Є така ініціатива та ідея. Суть її в тому, щоб зібрати в одному місці кращих талановитих юних футзалістів, створити для них максимально комфортні умови щодо тренувального та змагального процесів, але й паралельно забезпечити отримання ними базової шкільної освіти. Проблема реалізації цього задуму полягає у тому, що спеціалізовані відділення при державних інтернатах можуть бути створенні виключно для олімпійських видів спорту. Футзал наразі є неолімпійським видом, що суттєво ускладнює таке завдання. Однак, є декілька ідей щодо вирішення та запуску цього проекту. Зробимо все можливе, аби реалізувати цей задум.

– Також поставлена задача підготувати заявки для проведення фінальних частин міжнародних змагань. Які змагання АФУ планує приймати в нашій країни, якщо не враховувати відбіркові матчі збірних України?
– Ми обговорювали на рівні керівництва УАФ та Мінмолодьспорту таку ідею, та отримали її схвалення. Найближчим часом проведемо ряд тристоронніх зустрічей, щоб адекватно оцінити усі умови прийому, організаційні та інфраструктурні можливості. Найбільш реальними видається підготовка заявки на прийом одного з європейських чемпіонатів серед жіночих команд, серед юнацьких збірних або чоловічих національних команд.

– Враховуючи політичну ситуацію, а саме – війну на Сході України, як АФУ планує вирішувати питання організації фінальних етапів міжнародних змагань, якщо там гратиме збірна Росії?
– Це не питання АФУ, оскільки офіційним організатором прийому буде все-таки УЄФА. У свою чергу УАФ, АФУ та Мінмолодьспорту виконуватимуть в даному випадку скоріше технічно-організаційну роль з реалізації цього проекту. Однак, давайте не поспішати, а будемо вирішувати питання по мірі їх надходження.

– Нещодавно збірна України з пляжного футболу виборола право зіграти на чемпіонаті світу, який у серпні прийматиме Москва. Однак, керівництво Української Асоціації футболу не дозволило нашим «пляжникам» поїхати на цей «мундіаль». Якщо подібна ситуація станеться з нашими футзальними збірними – як на це реагуватиме АФУ?
– Мені здається, що аналогічно. В тому числі тому, що є відповідні рекомендації та заборони на рівні Мінмолодьспорту, якими і послуговувалися в АПФУ та УАФ під час прийняття свого рішення.

– Наступний сезон буде багатим на події. Вже у вересні стартує чемпіонат світу, на який, на жаль, збірна України не поїхала. Взимку проходитиме чемпіонат Європи у Нідерландах, і там наша збірна гратиме. Окрім того, навесні відбудеться фінальна стадія жіночого чемпіонату Європи, на який команда Олега Шайтанова, сподіваємось, потрапить. Також ми сподіваємось побачити юніорську збірну на Євро (U-19) в Іспанії. Чи готовий вже план-календар підготовки наших збірних до цих важливих подій?
– План-календар готовий та затверджений Виконкомом. По цілому ряду позицій ще уточнюються спаринг-партнери та, відповідно, місця проведення товариських матчів. У кінці вересня національна збірна проведе спаринги зі збірною Румунії, а у листопаді – зі збірною Іспанії. Юнацька збірна проведе у листопаді та грудні спаринги зі збірними Португалії та Франції. Національна жіноча збірна перед основним раундом чемпіонату Європи проведе спаринги з португалками. Міжнародні вікна для усіх інших заходів також відомі, однак проходять технічні питання погодження усіх деталей.

– Окрім того, наступний сезон має бути дуже цікавим і в Екстра-лізі. Але, на жаль, через те, що не гратиме «ІнБев», наразі на старт сезону планують вийти дев’ять команд. Чи може це вплинути на формат чемпіонату?
– Формат чемпіонату як для десяти, так і для дев’яти команд однаковий та не зазнаватиме змін.

– Чи є варіант, що Екстра-лігу зможуть поповнити команди-фіналісти чемпіонату України серед команд Першої ліги? І чи ведуться пошуки десятої команди, враховуючи те, що до старту чемпіонату – обмаль часу?
– Варіант такий є, однак без жодних гарантій. Ми ведемо системну роботу із пошуку потенційних учасників Екстра-ліги нового сезону постійно. У цьому році ця робота почалася ще задовго до неприємних нових з Житомира. Однозначно, є розуміння, що в Екстра-лігу цього сезону не піде луцький «Любарт». Потенційно поповнити склад учасників нової Екстра-ліги ще можуть «INTER» (Донецьк) та/або «Славута». Однак, ці команди наразі не мають остаточного розуміння та рішення. І їхнє рішення залежить виключно від об’ємів наявного та доступного фінансування. Працюємо в цьому напрямку, однак станом на сьогодні в Екстра-лізі, на жаль, лише 9 команд (зазначимо, що розмова відбулась фактично перед вирішальними поєдинками Першої ліги та виходом на «5х5» матеріалу про можливе поповнення Екстра-ліги. – А. Т.).

– Стосовно Першої ліги, до речі, також висловлювались думки у пресі, особливо щодо того, що команди-учасниці Другої ліги у цьому сезоні також грали у Першій лізі. Чому сталася така ситуація?
– Ситуація така склалася виключно через пандеміологічну ситуацію в країні. За декілька днів до старту у гравців двох команд виявили позитивні тести, що знімало їх зі старту мінімум на два тижні. В трьох інших містах на момент запланованого старту була так звана «червона зона», що унеможливлювало прийом матчів. Додайте до цього загальну невизначеність у всій країні, зростання загальної чисельності захворювань, зростання кількості «червоних зон», уся наявна на той момент проблематика з транспортом міжобласного сполучення. Усе це й призвело до переносу старту Першої ліги, адже можна було стартувати і зіграти одну-дві гри, займатися постійними переносами і стикнутися з повним локдауном, який був запроваджений у січні. Саме тому, вирішили не починати і дозволити командам брати участь у регіональних чемпіонатах, які були відбірковими етапами Другої ліги, щоб вони мали ігрову практику, не покидаючи межі своїх областей.

Продовжуючи цю тему, відмічу, що ніхто одночасно не грав у Другій та Першій лігах. Закінчилася Друга ліга, визначилися її призери, після цього було відкрите (за рекомендаціями ФІФА, як виключення у «ковідний сезон») третє трансферне вікно, команди провели заявкову компанію і 9 травня стартувала власне Перша ліга. Зрозуміло, що її тривалість не є прийнятною, однак багатьом учасникам сподобався формат з’їзних турів.

– У згаданому вище інтерв’ю з Сергієм Голоскоковим було питання про вертикаль змагань в українському футзалі: АФЛУ – Друга ліга – Перша ліга – Екстра-ліга. За рахунок чого можна досягнути того, щоб ця змагальна вертикаль існувала?
– Ця вертикаль існує. Питання у тому, щоб вона працювала, коли призери нижчих ліг поповнювали вище стоячі ліги. Разом з тим, таке підвищення у класі не залежить від адміністративних рішень АФУ, а залежить виключно від фінансової можливості команд, що, в свою чергу, безпосередньо залежить від економічної ситуації в державі.

– Підсумовуючи нашу розмову, скажіть, будь ласка, коротко, чого Ви особисто чекаєте від сезону 2021/2022 р. р., який стартує вже незабаром?
– Я особисто чекаю нових викликів, перезапуску в цілому усього футзалу та цільності усього спортивного сезону. Звичайно, прагнемо і робитимемо усе від нас залежне, задля досягнення позитивних результатів усіх збірних.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, футзальний портал «5х5»

Коментарі закриті.