Асоціація футзалу Сумщини

Владислав Петренко: «Футзал для нас є пріорітетом»

Наставник клубу КДЮСШ «Барса» (м. Шостка, Сумська обл.) Владислав Петренко підбив підсумки минулого сезону у Першій лізі U-17, Вищій лізі U-15, поділився враженнями від нововведень в форматі змагань, інші вікові групи та роботу з гравцями під час карантину

 Владислав Олександрович, розкажіть будь-ласка про Чемпіонат України U-17 Перша Ліга. Що вдалось чи не вдалось зробити?
– По-перше, хотілося б сказати, що дуже корисно для нашої команди було взяти участь у цьому Чемпіонаті України Перша ліга U-17 – це потрібний турнір для отримання необхідного нам досвіду. Тим паче в нашому колективі майже весь склад 2004 р.н., а іноді доводилося підключати і молодших за віком гравців. Можно сказати, що для нас це була гарна підготовка до наступного сезону, в якому плануємо грати практично тим самим складом. Що вдалось чи не вдалось зробити? Результат нас повністю задовільнив. Маючи дуже обмежений за кількістю склад, на вище ніж 4 місце ми і не розраховували. Саме по цій причині в декількох зустрічах були провальними другі тайми через фізичну втому. Але чесно кажучи, своєі мети ми досягли: отримали ігровий досвід, суттєво додали в тактичній та технічній підготовці, загартували вольові якості. Сподіваюсь, що в наступному сезоні наша команда U-17 покаже більш змістовну гру і досягне кращого результату.

 Цьогоріч формат проведення Чемпіонату УкраїниU-15 зазнав змін. Розкажіть про ці зміни, а також сподобався чи ні цей формат?
– Так. Керівництво Комітету поділило змагання у цій віковій категорії на Вищу та Першу ліги. Маючи таку кількість команд, які заявили про свою участь, це правильний крок з точки зору організації Чемпіонату. Отримавши пропозицію виступати в цьому сезоні в Вищій лізі серед команд U-15, ми майже не розмірковували і одразу дали згоду. Приваблював як формат Чемпіонату, так і склад його учасників. Ми розуміли, що з декількох причин ми не зможемо змагатися за призові місця з більш досвідченими суперниками. А саме-перехід кількох основних гравців до команди з великого футболу та вік нашоі команди підходив під U-14. Але прогнозувалося, що в такому форматі, коли 10 команд зіграють в 2 кола в чотирьох турах, відбудеться багато важких та корисних для формування колективу матчів. Мене, як тренера, майже не цікавила турнірна таблиця в цьому сезоні. Хотілося бачити розвиток команди від однієї гри до кожної наступної. І вважаю, що ми багато чого навчилися, виступаючи в цьому Чемпіонаті. В наступному сезоні будемо ставити перед собою задачу потрапити до трійки призерів.

 Як загалом оціните рівень чемпіонату?
– Якщо казати про рівень організації чемпіонату, то все пройшло на достатньо високому рівні. Для нас складнощів не виникало. Залишились лише позитивні спогади. Кажучи про рівень гри, хотілося б відзначити тактичну підготовку в багатьох командах. На мою думку, трохи бракує динаміки в грі через недостатню кількість рівноцінних гравців. Спостерігаючи за матчами суперників на протязі турніру, як на мене сподобалась гра Урагану. Вважаю, що команда на чолі з головним тренером на правильному шляху.

– На кожному етапі вихованцям КДЮСШ довелось зіграти 4-5 ігор. Наскільки складно психологічно та фізично підготувати юних футболістів до таких навантажень?
– В кожному турі зіграти 4-5 ігор-оптимальна кількість. В основному ми грали один раз на день. Перенавантаження у хлопців не відбувалося. Психологічне налаштування на гру мало більше значення, бо ми і так розуміли, що програємо командам-лідерам в антропометрії та фізичній підготовці. Але не зважаючи на це ми постійно шукали шлях до перемоги.

 Ваш клуб в цьому сезоні був представлений у всіх вікових категоріях. До речі, не кожен клуб може цим пишатись. Оцініть виступи команд та їх здобутки в сезоні, а також хто ще з тренерів разом з Вами працює в структурі клубу?
– Так, КДЮСШ «Барса» виступала у всіх вікових категоріях, бо футзальні Чемпіонати України для нас є пріорітетом. Це можливість перевірити свої сили та побачити напрямки подальшої роботи. Крім U-15 та U-17 я зі своїми вихованцями ще приймав участь в категорії U-11. Мені дуже важко було одночасно грати трьома командами, бо за регулярними від’їздами виникали проблеми з тренувальним процесом. Але іншого шляху не було і ми робили все можливе, щоб приймати участь в Чемпіонатах. Команда U-11 не потрапила до фінальної частини через нестачу декількох очок. Але я задоволений тим, що ми суттєво додали в ігровому плані по ходу турніру. Сподіваюся, що ці хлопці ще покажуть на що здатні в майбутньому. В наступному сезоні декількох гравців планую включити в заявку команди U-13 (2008 р.н.).

З іншими віковими категоріями займалися мої колеги: U-13 (2007 р.н.) – Володимир Носенко і U-10 (2010 р.н.) – Юрій Літвинов. Команда U-13 також не потрапила до фінальної частини, але показала непогану гру і мала шанси на вихід з групи. Команда U-10, на мою думку, дуже перспективний колектив. Показавши свої переможні амбіції в Кубку України, не змогли налаштуватись на Чемпіонат і виступили невдало. Вважаю, що в наступному сезоні хлопці мають показати переконливу гру в категорії U-11.

 КДЮСШ «Барса» не брала участь у розіграші Кубка України в даній віковій категорії. З чим це пов’язано?
– В цьому сезоні ми не взяли участь в Кубку України через нестачу коштів. Основний тягар фінансування виїздів на тури Чемпіонату лягав на батьків дітей. На Кубки від спортивної школи матеріальна допомога не передбачена через недостатнє фінансування міською владою.

 Чи є у Вашій команді меценати,які надають допомогу?
– Ми отримуємо часткове фінансування Чемпіонатів України від шосткинського місцевого бюджету. Це єдине джерело фінансової допомоги. Нажаль, в нашому місті серед меценатів немає справжніх фанатів футболу та футзалу, які б допомагали підростаючому поколінню розвиватися в цьому напрямку.

 Крім чемпіонату України по футзалу, Ваша команда ще приймає десь участь?
– Не дивлячись на те, що ми більше приділяємо увагу футзалу, постійно беремо участь у регіональних змаганнях з футболу. Це необхідність, бо футзал в нашій місцевості розвинений слабо. Для його поширення ми постійно проводимо турніри в різних вікових категоріях, в тому числі Кубки та зональні етапи Чемпіонатів України. Шостка має 2 спорткомплекса: «Свема» та «Імпульс». Таких залів не мають найближчі міста. Тому бажаючих взяти участь в наших змаганнях вистачає. Але це стосується зимового періоду. У весняно-літній період навіть на товариську зустріч не можливо знайти суперника. Для цього потрібно виїзжати за межі області.

 Поділіться думками, що би Ви покращили в наступному сезоні в чемпіонатах та Кубках України? Також скажіть кілька слів про сайт Комітету ДЮФ АФУ, чого ще не вистачає на ньому?
– Формати, в яких проводилися Чемпіонати України в різних вікових категоріях, нас повністю задовільняють. Якщо керівництво Комітету їх збереже, то від КДЮСШ «Барса» в наступному сезоні візьме участь така ж кількість команд. Дуже корисно в інформаційному плані, що запрацював сайт Комітету ДЮФ АФУ. Це допомагає тренерам, футболістам та їх батькам бути в курсі останніх новин, слідкувати за розкладом ігор та ситуацією в турнірних таблицях після кожного ігрового дня. Також приємно, що на сайті з’явилась База даних гравців. Вона допоможе нам вести статистику спортсменів та контроль за віковими параметрами суперників під час участі в змаганнях.

 Як Ви працюєте з вихованцями під час карантину?
– Під час карантину основне завдання для юнаків – підтримати ті фізичні кондиції, в яких перебували на момент останнього тренування. Для цього в кожну групу розіслані вправи для індивідуального виконання. Всі розуміють, що по закінченню карантину одразу почнуться обласні змагання з футболу. І після такої довгої паузи перевагу будуть мати ті команди, гравці яких відповідально відносились до самотренування.

 Ну і на останок, Ваші побажання нашім юним футзалістам, батькам та тренерам.
– Всім бажаю здоров’я як на спортивному майданчику, так і за його межами. Нехай заняття спортом приносить лише задоволення. Щоб поруч завжди були люди, які підтримують морально і матеріально. Також хочу висловити подяку Голові Комітету ДЮФ АФУ Владико Сергію Васильовичу за розвиток дитячого-юнацького футзалу та надання можливості таким невеликим містам як Шостка приймати тури Чемпіонатів та Кубки України для популяризації даного виду спорту в своїх регіонах.

Джерело – Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Коментарі закриті.