Асоціація футзалу Сумщини

Суперліга АФС. Підсумки другого туру

Другий тур у Суперлізі зимового чемпіонату Асоціації футзалу Сумщини, яка є кваліфікаційним етапом Другої ліги чемпіонату України, розтягнувся на чотири дні. У четвер було зіграно матч між одними з основних претендентів на «золото» – «Агросвітом» та «Рятувальником». Ну а вже у неділю відбулася основна частина програми туру. За підсумками цього ігрового тижня визначилися проміжні лідер та аутсайдер ліги, ну а решта команд вирівнялися за кількістю набраних очок. Хоча, мабуть, не треба зайвий раз нагадувати про те, що перевага або ж відставання величиною усього у три очки ще зовсім нічого гарантує. Відрив, який ліквідовується за один ігровий день аж ніяк не можна вважати критичним.

«Битва титанів»

Основну увагу усіх вболівальників цього тижня, звісно ж, було прикуто до поєдинку «Агросвіт» – «Рятувальник». Ми вже писали про те, що це протистояння було б значно цікавішим, якби воно припало на останній або хоча б передостанній тур, та сліпий жереб мав на цей рахунок дещо інше бачення. У подібній ситуації можна було б припустити, що команди спробують зіграти максимально прагматично, без зайвого ризику, мовляв, нехай краще вже тут буде нічия, а далі вже побачимо, хто виявиться більш міцним та холоднокровним у протистоянні з рештою суперників. Та по факту такі припущення виявилися хибними. Суперники запропонували один одному доволі відкритий футзал. Як мінімум, помилок, а відповідно й небезпечних контрвипадів, вистачало у обох сторін. Тим дивніше, що візуально більш зручні нагоди для взяття воріт, на кшталт виходів віч-на-віч з воротарем, не реалізовувалися, а голи у підсумку прийшли у доволі банальних та, якщо хочете, прозаїчних епізодах. Спочатку у «Рятувальника» спрацювала спроба зіграти через «стовпа» Дмитра Баранника, який замість обіграшу з кимось зі своїх партнерів вирішив розвернутися і самостійно пробити по воротах. Ну а потім у номінальних гостей двічі пройшов награний розіграш ауту з виведенням під удар Антона Кончакова. Буде неправильно сказати, що рахунок 3:0 відповідав перебігу подій на майданчику. Але ж усі ми чудово розуміємо, що футзал – це зовсім не той вид спорту, де варто шукати якусь логіку. Здавалося, що на цьому усі питання про переможця матчу вже знято, а рішення «Агросвіта» зіграти з «п’ятим» – це, швидше, агонія, а не реальна спроба відігратися. Але й така думка була помилковою. Можливо, розіграш п’ятого польового у виконанні господарів візуально виглядав трохи хаотичним, але він реально приносив свої плоди. Так, «Рятувальник» мав чудову нагоду покарати суперника за доволі серйозну помилку, та вже точно поставити крапку, але з цим не склалося. А ось Мисловський та компанія створили цілком достатньо моментів для порятунку, та у підсумку одного голу усе ж не вистачило. Перемога у звітному матчі вже зараз відкрила «Рятувальнику» шлях до чемпіонства. А ось «Агросвіту» залишається лише вигравати усі наступні матчі та сподіватися на помилку прямого конкурента. Цього сезону «Рятувальник» вже поступався «Явору», а тому казати, що усе вже вирішено, ще занадто рано!

За крок від сенсації

А ось для кого матч цього туру виявився найбільш прикрим, так це для «CompService». Ризикнемо навіть припустити, що саме ця поразка від «Lex VSK-СумБуд» стала для підопічних Тюріна найбільшою прикрістю цього сезону. Як мінімум, станом на зараз. Знаєте, іноді навіть поразка з великим рахунком, як, наприклад, та, якої «комп’ютерники» зазнали тиждень тому, сприймається більш спокійно, ніж те, що трапилося минулої неділі. «CompService» мав усі шанси не просто зіграти внічию, але й вперше у цьому зимовому чемпіонаті обіграти «будівельників». Усі підстави для цього були. Та, мабуть, досвід та клас команди у тому й проявляються, що вона може витиснути максимум у по-справжньому критичний момент. «Lex VSK-СумБуд» не мав права втрачати очки, і гравці цієї команди зробили усе можливе та неможливе для того, щоб, попри усі обставини, здобути необхідну перемогу. Мабуть, ми не помилимося, якщо скажемо, що у окремих епізодах не найкращим чином зіграли обидва воротарі. Але, у той же час, вкотре можемо визнати, що сидіти й аналізувати чиїсь дії дуже легко. Тим більше, маючи можливість кілька разів переглянути момент у повторі. Значно важче зберігати максимальну концентрацію впродовж усієї гри, та раз за разом рятувати свою команду, адже небезпека біля воріт у таких поєдинках виникає просто з неймовірною регулярністю.

Якщо вже говорити безпосередньо про підсумковий результат зустрічі, то можна констатувати , що він залишає підопічних Валерія Шепеля у перегонах. І навіть не медальних, а чемпіонських. Так, для втілення теорії у життя потрібно буде обігрувати «Агросвіт» або «Рятувальник» (а краще і тих, і інших), але ж хто сказав, що це неможливо? Якщо «будівельники» реально хочуть претендувати на вагомі нагороди, то треба грати на перемогу з будь-яким суперником. «CompService» зараз можна просто порадити з усією відповідальністю налаштовуватися на кожний наступний матч. Суто теоретично, дев’яти набраних очок може вистачити, наприклад, для «бронзи». Але ж усі прекрасно розуміють, яка запекла боротьба буде точитися у трьох заключних турах. Треба просто грати у свою гру і намагатися завершити сезон на якомога вищому місці. Думаємо, що Олексій Тюрін це чудово розуміє і без наших порад)

«Спартаківська» перемога з присмаком інтриги

Мабуть, найменш привабливим суто за своєю вивіскою, але від того не менш важливим і цікавим, був поєдинок валіївського «Спартака» та краснопільського «Явора». «Спартак» перед звітною грою опинився приблизно у такому ж становищі, як і «Lex VSK-СумБуд» . Після перемоги у стартовому турі ніби й нічого не було втрачено, але для того, щоб реально на щось розраховувати, потрібно було обов’язково перемагати. Для «Явора» ж потенційна перемога означала б максимальне наближення до нагород. Але… поки не склалося. Наш підзаголовок у даному випадку має два тлумачення. По-перше, він стосується інтриги безпосередньо у цій грі. Навіть на останніх секундах матчу було до кінця не зрозуміло, чи втримає «Спартак» цю перемогу. По-друге, він натякає на інтригу у Суперлізі загалом, яка після цього матчу просто максимально загострилася. Ну і що б хотілося сказати у підсумку… «Явір», незважаючи на поразку, підтвердив свій доволі пристойний рівень. Ця команда поза всяким сумнівом заслуговує грати у Суперлізі. Ну а «Спартак» нарешті зробив те, чого від нього очікували. Тут і зараз йому ця перемога була потрібніша. Незважаючи на певну критику, «червоно-білі» йдуть по турнірній дистанції за доволі непоганим графіком. Теперішнє п’яте місце – це лише формальність, адже усі чотири команди, в активі яких наразі є по три набраних очки, перебувають в абсолютно рівних умовах. Цікаво, що вже у наступному турі ці команди зіграють між собою.

Коментарі закриті.