Асоціація футзалу Сумщини

Старт Першої ліги перенесено

Зважаючи на постанову Кабінету Міністрів України № 641 від 22 липня 2020 року (зі змінами від 13.10.2020), беручи до уваги проблеми організаційного, транспортного, медичного та інфраструктурного характеру у команд-учасниць, задля створення максимально рівних можливостей для участі команд у футзальних змаганнях регіональних рівнів.

Виконавчий комітет Асоціації футзалу України вирішив:

1) відтермінувати старт чемпіонату України з футзалу серед команд Першої ліги сезону 2020/2021 р.р..

2) з початком другого трансферного періоду у сезоні 2020/2021 років (з 04 січня по 01 лютого 2021 року), у разі покращення епідеміологічної ситуації в Україні, розпочати заявкову кампанію для участі команд в розіграші чемпіонату України з футзалу серед команд Першої ліги.

3) Комітету з організації та проведення змагань у термін до 1 лютого 2021 року доручити розроблення нового формату, системи та календаря розіграшу чемпіонату з урахуванням кількості команд-учасниць.

4) контроль за виконанням цього рішення покласти на Виконавчу дирекцію АФУ.

Рішення про перенесення старту Першої ліги прес-службі Асоціації футзалу України прокоментував віце-президент АФУ Володимир Гримайло.

– Володимире Володимировичу, як прокоментуєте оприлюднене рішення щодо змін дати початку сезону у Першій лізі? Якою є його аргументація?

– Варто виокремити цілий комплекс причин. Передусім, відзначу різке погіршення епідеміологічної ситуації в Україні та закриття спортивних залів, готелів, значне ускладнення транспортної логістики. Ще навіть не стартувавши, станом на сьогодні ми маємо чотири позитивних тести на коронавірус в «Урагані-2-КФВ», що означає перенесення мінімум двох стартових зустрічей за участі цієї команди. Місто Славута знаходиться у червоній зоні, що унеможливлює проведення місцевою командою домашніх поєдинків. Запорізька команда, яка створена на базі університету та складається зі студентів, позбавлена права приймати домашні матчі рішеннями органів МОН. Якщо за таких даних (сподіваємося, що такого не станеться) ще хоча б одна з команд отримає позитивні тести, то може виникнути ситуація за якої ми взагалі не зможемо провести жодного матчу у турі…

– До речі, якою є позиція Міністерства молоді та спорту щодо проведення змагань під час епідемії коронавірусу?

– Це ще один аспект проблеми. Є базова постанова Кабміну, яка регулює проведення матчів без глядачів у містах, котрі входять до зеленої, жовтої та помаранчевої зон. Ба більше, вона стосується виключно міжнародних поєдинків клубного та національного рівнів, а також змагань серед професійних команд.

Ми перебуваємо на постійному зв’язку з міністерством, яке також моніторить ситуацію. Так от, зі сфери державного управління надходять сигнали, що зважаючи на велику динаміку зростання кількості захворюваності на COVID-19, усі змагання з роз’їзним календарем, окрім міжнародних та серед професіоналів, після виборів можуть бути призупиненими.

– Тобто, за умови початку сезону зараз та динамічного розвитку захворюваності на COVID-19, сезон у Першій лізі може бути досить швидко призупинений?

– Є велика ймовірність того, що ми можемо провести 2-3 стартових тури, а потім чемпіонат буде призупинений на невизначений термін. У разі накопичення незіграних матчів – їх важко буде провести у терміни, які відведені для розіграшу змагань. Серед іншого, зупинка Першої ліги означитиме для команд-учасниць неможливість заявки до інших змагань чи турнірів регіонального та обласного рівнів. Тобто, вони не зможуть взагалі взяти участь у будь-яких інших змаганнях нижчого рівня через заявку у Першій лізі. Інший аспект полягає у тому, що місцеві змагання вже на той момент розпочнуться та матимуть свої склади учасників і календарі.

Також ми чітко розуміємо, що економічні можливості команд Першої ліги не такі потужні, аби переносити матчі до інших міст у передбачених для цього випадках. Окрім того, ніхто не знімав проблем транспортного сполучення в умовах карантинних зон, розселення і харчувань команд під час епідемії.

Зважаючи на наведені вище факти, з метою надання можливості заявленим командам взяти участь хоча б у регіональних змаганнях та отриманні відповідної ігрової практики – було прийнято рішення про відтермінування початку сезону у Першій лізі.

– На які дати запланований рестарт чемпіонату?

– Карантин у державі триватиме, як мінімум, до 31 грудня. На час його дії команди братимуть участь у змаганнях регіонального рівня чи у всеукраїнських, де роз’їзди можуть бути зведеними до мінімуму. Відновлення розіграшу заплановане на час другого трансферного періоду у сезоні (4 січня-1 лютого) за умови послаблення карантинних обмежень у державі. Команди-учасниці впродовж цього терміну матимуть можливість знятися зі своїх обласних змагань та заявитися до Першої ліги.

– Чи відбудуться зміни у форматі розіграшу Першої ліги?

– Оскільки ми просто не можемо перенести терміни завершення чемпіонату (кінець квітня), то, відповідно, часу на його проведення залишиться значно менше. Ми розробимо новий проект розіграшу, який буде погоджений з усіма учасниками та, швидше за все, передбачатиме турову систему, після якої розпочнеться раунд плей-офф. Ця система є більш гнучкою для реагування на умови у конкретному регіоні, на відміну від системного чемпіонату з чітко визначеним календарем. Втім, підкреслю ще раз, що остаточне рішення щодо формату, системи і термінів буде прийнято за погодженням з командами-учасницями.

– Чи зможуть у лютому в Першій лізі стартувати інші команди, окрім сімох попередньо заявлених?

– Зміна формату і термінів проведення передбачає таку можливість. Додатково це питання буде узгоджене за участі представників потенційних команд-учасниць у січні.

 Нинішні команди-учасниці братимуть участь у чемпіонатах областей та Favbet Кубку України?

– Так. Окрім того, ми запропонували їм проведення серії турових змагань, до обговорення яких повернемося найближчим часом.

Пресслужба Асоціації футзалу України

Коментарі закриті.