Асоціація футзалу Сумщини

Підсумки сезону Першої ліги чемпіонату Сумської області

По завершенню сезону в Першій лізі з футзалу, настав час підвести певні підсумки сезону. Тож до вашої уваги огляд сезону Першої ліги з футзалу сезону 2022-2023.

Команди провели 90 поєдинків в яких зуміли відзначитися 540 голами, що являється прекрасним середнім показником у 6 м’ячів на гру.

Найбільш забивні команди ліги:

  1. Гранум – 80 забитих голів
  2. Likarske – 69 забитих голів
  3. Динамо – 66 забитих голів

Найкращий захист:

  1. Likarske – 36 пропущених м’ячів
  2. Brocar Peppers – 38 пропущених м’ячів
  3. Динамо  – 44 пропущених м’яча

Найрезультативніші  зустрічі:

  1. Гранум – ДФК Динамо Білопілля 7:7 (12 тур)
  2. Likarske – ДФК Динамо Білопілля  – 12:1 ( 4 тур )
  3.  Гранум – Спартак – 10:3 ( 7 тур)

Найкращі бомбардири ліги:

  1. Бехта Дмитро (ДФК Динамо Білопілля) – 19 голів
  2. Бокач Олександр (Гранум) – 18 голів
  3. Артеменко Кирило (Гранум) та Стародубець Дмитро (Динамо) – по 17 голів

Brocar-Star Peppers

Місце – 2

Найбільша перемога в сезоні – матч 10 туру, ДФК Динамо Білопілля – Brocar-Star Peppers 3:7

Кращий бомбардир –  Роман Павло – 16 голів

З огляду на те як збирався колектив цього сезону, то підсумкове 2 місце в чемпіонаті можна розглядати як хороший результат. Команда Валерія Карацюби мусила до укомплектовуватися протягом перших матчів сезону, тому на старті чемпіонату більше старалися як умога краще награти нові зв’язки, а від того інколи проскакували нестабільні результати. В цілому Peppers до самого кінця ходив в числі головних претендентів на чемпіонство, але дещо змазана кінцівка та зокрема поразка в лобовій зустрічі проти Likarske не дозволила «перцям» здобути золоті нагороди.

Оцінка сезону: Не дивлячись ні на що, команді можна сміливо поставити 10 балів за сезон.

Likarske

Місце – 1

Найбільша перемога в сезоні – матч 4 туру Likarske – ДФК Динамо Білопілля 12:1

Кращий бомбардир – Синявський Андрій – 14 голів

Підопічні Віталія Паська зуміли здивувати багатьох скептиків перемогою в цьому сезоні. Команда, яка виглядала як міцний середняк з перших же турів продемонструвала, що в компанії: з Динамо, Brocar-Star Peppers та Гранумом не збирається пасти задніх та зможе нав’язати їм свою гру. Інколи це вдавалося, інколи ні, але «зелені» стабільно показували яскраву гру попереду, отримавши так зване реноме вбивці – команди, що якщо вже і забиває першою то не відпускає свого суперника, доводячи матч до логічного завершення. Лише одного разу у такому випадку колектив втратив перемогу, яка ледь не поставила під сумніви їх чемпіонські амбіції на той момент. У підсумку команда видала потужний фініш чемпіонату здобувши чотири перемоги поспіль дві з яких проти прямих конкурентів Динамо та Brocar-Star Peppers, що дозволило Likarske достроково оформити чемпіонське звання сезону 2022-2023 Першої ліги.

Оцінка сезону: немає межі досконалості, тож 11 балів, саме той бал, що яскраво підкреслює успішний сезон колективу Likarske

Forza

Місце – 9

Найбільша перемога – матч дев’ятого туру ЗіКоНі – Forza 2:9

Найкращий бомбардир – Горлач Іван 7 голів

Від минулорічного учаснику Вищої ліги Forza очікувалося дещо більше ніж боротьба внизу турнірної таблиці. Проте у команди не заладилось з самого початку сезону, і колективу кожної гри чогось не вистачало для здобуття результату. Не можна сказати, що Forza виглядала безнадійно, гравці старалися грати в комбінаційний футзал, та на жаль для них не завжди це приносило зиск. Головною проблемою команди виявилася, як раз слабка гра попереду. Дуже важко давалися Forza забиті голи суперникам і за винятком рогромної перемоги над ЗіКоНі, команді лише двічі вдалося перетнути межу у два забиті м’ячі протягом одного поєдинку. Від того підопічним Бабича і не вдалося набрати більше залікових балів.

Оцінка сезону: Команді вдалося попсувати нерви багатьом командам, та двічі відібрати очки у лідерів чемпіонату Динамо та Brocar-Star Peppers, тому точно награли на середній бал – 6.

Гранум

Місце – 3

Найбільша перемога – матч п’ятого туру – Гранум – ЗіКоНі 10:2

Найкращий бомбардир – Бокач Олександр 18 голів

Неоднозначний сезон показали підопічні Олександра Даценка. З однієї сторони Гранум здобули бронзові нагороди, що являється достатньо високим результатом, а з іншої, є таке відчуття, що колектив спроможний був набагато більше. Якщо дивитися на показники забитих голів, то тут просто беззаперечна перевага «Зебр» над будь-якою іншою командою ліги, навіть чемпіон значно відстав у цьому компоненті. Це говорить, про великий потенціал в атаці, проте далеко не найкраща робота колективу в обороні (а саме 55 пропущених м’ячів) і не дозволила Грануму поборотися за золото чемпіонату. Адже всі ми знаємо, що лише за сильної гри у захисті здобуваються титули. Команда ще довго буде згадувати необов’язкові втрати очок у матчах з СумДУ, ДФК Динамо Білопілля та Натоном,  в яких Гранум втрачав перемогу ведучи у рахунку. Так навіть цих шести пунктів їм би не вистачило, щоб наздогнати Likarske, проте хто знає, можливо б тоді підопічні Даценка зовсім по іншому б налаштовувалися на програну фінальну зустріч проти Brocar-Star Peppers. У будь-якому випадку це лише здогадки, а футзал ми любимо саме за такі неочікувані результати. У команди є час добре підготуватися та зробити висновки до наступного сезону.  А за цей лишається лише подякувати колективу за беззаперечно яскраву гру та велику кількість незабутніх моментів.

Оцінка сезону: Спостерігати за матчами Гранума, було завжди цікаво та інтригуючи, нерідко команда добивалася чудових результатів, тому на свої 10 балів стовідсотково награли!

Динамо

Місце – 4

Найбільша перемога – матч шістнадцятого туру: ЗіКоНі – Динамо 0:9

Найкращий бомбардир –  Стародубець Дмитро – 17 голів

Все таки вік Динамівців дається в знаки. Одна з найтитулованіших команд асоціації, в цьому сезоні не зуміли добратися до нагород, зупинившись за крок від них. І в цьому вбачається нам провал колективу в середині сезону, де Динамо програли тричі поспіль та опустилися з першої на четверту сходинку.  А грати в догонялки проти більш молодих колективів які отримали невеличку фору, команді виявилося складно. В цьому сезоні більшість команд зуміли підлаштуватися під манеру гри п’ятим, яку так полюбляють Динамівці, що і вилилося в незвичну велику кількість поразок. Цілих шість разів команда покидала майданчик ні з чим. Ветеранам Сумського футзалу, чудово вдалося інтегрувати в колектив молодого Дмитра Стародубця, який і став найкращим бомбардиром команди, тож не зайвим буде розглянути ще кілька кандидатур, які б могли допомогти освіжити склад, та й самим набратися неоціненного досвіду гри. Якщо дивитися на підсумкове місце Динамівців в турнірній таблиці, то якби прикро це не звучало, але команда посіла саме той рядок на який заслуговувала, тому щоб знову повернутися на флагманські позиції футзалу, колективу доведеться попрацювати над трансферами в міжсезоння.

Оцінка сезону: Міцна 9-ка, адже для тог щоб посунути Динамівців з трійки лідерів, призерам довелося докласти чимало зусиль.    

ДФК Динамо Білопілля

Місце: 8

Найбільша перемога: матч одинадцятого туру – ДФК Динамо Білопілля – Натон 5:2

Найкращий бомбардир: Бехта Дмитро – 19 голів

В цілому для молодої команди сезон пройшов непогано. Колектив видав кілька яскравих матчів, за які точно можна буде похвастати перед вболівальниками. Зокрема дві перемоги над СумДУ, та божевільна гольова нічия з Гранумом 7:7, де колективу весь час доводилося наздоганяти. Проте на довгій дистанції цих поодиноких вдалих матчів виявилося замало,  наприкінці другого кола серія з п’яти поспіль поразок поставила хрест на можливості Білопільчан зайняти місце в середині таблиці, що являлося б достатньо хорошим показником як для молодого колективу.  Команда, створювала чимало проблем своїм суперникам в атаці, але брак досвіду при оборонних діях так і не дозволили Динамо стабільно здобувати результат.

Оцінка сезону: Підсумкове восьме місце, не є вершиною потенціалу даного колективу, тож очікуємо на прогрес вже наступного сезону. А за цей команді можна поставити міцну 7-ку.

ЗіКоНі

Місце: 10

Найбільша перемога: – матч п’ятнадцятого туру – ДФК Динамо Білопілля  – ЗіКоНі 2:3

Найкращий бомбардир:Руденко Сергій – 7 м’ячів

З огляду на підсумкове місце, це не найкращий результат для ЗіКоНі. Але в цілому команді на то є об’єктивні причини. І в першу чергу це постійні перетрубації зі складом. Команда зрідка проводила матчі однією і тією ж обоймою гравців, що не дозволяло колективу як слід награти зв’язки між один одним. Та все ж таки навіть в такому сезоні команді вдалося запам’ятатися зі знаком «+». Це сталося в матчі дванадцятого туру у грі між ЗіКоНі та Brocar-Star Peppers, в якій після першого тайму команда програвала 0:4 і здавалося б втратила будь-які шанси на порятунок. Але в другому таймі колективу вдалося проявити характер та перевернути хід поєдинку, зумівши відіграти три голи, вони отримали чудову нагоду уникнути поразку, маючи право на пробиття десятиметрового удару. Проте гравці визнали помилковість рішення призначення дабл-пенальті та намірено пробили повз ворота, тим самим нарікши себе на поразку, адже до завершення матчу залишалося кілька секунд. Такий вчинок явно заслуговує на високу відзнаку – « Fair Play сезону».

Оцінка сезону: команді вдалося попсувати нерви в кількох визначальних матчах, зокрема в вищезгаданій грі проти «перців», а також проти Спартака. Тож на свою 5-ку награли.

Натон

Місце: 6

Найбільша перемога: матч тринадцятого туру – Натон – ЗіКоНі 6:3

Найкращий бомбардир: Мироненко Олександр та Гриценко Данило по 9 м’ячів

Натон запам’ятався як міцний середняк ліги. Команда не хапала зірок з неба, здебільшого підходячи до кожної окремої гри у ролі андердога,  та стабільно нав’язувати боротьбу в кожному протистоянні. Для будь-якого суперника могло вилізти боком не правильне відношення до поєдинку з Натоном, особливо на собі це відчули Гранум та Brocar-Star Peppers.  Команда не лише демонструвала хороші результати а й дуже сильно допомогли своїм головним суперникам – Likarske. Саме перемога Натона над «перцями» дозволила сусідам оформити дострокове чемпіонство, та перевезти дербі в останньому турі у формальність. Також не можливо не відмітити молодь, яка чудово вписалася в колектив, та своїми діями відіграли значну роль в загальному результаті команди.

Оцінка сезону: Натон, якщо не здивував то як мінімум перевершив сподівання багатьох скептиків, тож за свій сезон команді сміливо можна поставити 9 балів. 

Спартак

Місце: 5

Найбільша перемога: матч дев’ятого туру – Спартак – Динамо 6:3

Найкращий бомбардир: Нелін Андрій 14 м’ячів

Добротний сезон провели Спартаківці. Нелін і Ко, то випадали то знову з’являлися серед числа претендентів на бронзу, проте в підсумковому результаті п’ята сходинка той максимум якого досягла команда. І тут можна хвалити не лише їх багаторічного лідера, який диригував діями партнерів, а й голкіперу – Дмитру Клименку, який суттєво допоміг при захисті воріт, та й в атаці доклав чимало зусиль в загальному успіху, забивши чотири м’ячі за сезон, що являється чи не найкращим показником серед усіх перших номерів ліги ( за винятком Віталія Захарченка, на рахунку якого 5 голів, але й назвати Віталія чистим голкіпером теж дуже складно). В цілому команда провела чимало класних поєдинків, де особливої уваги заслуговують дві «вікторії» проти Динамо, але й у ложці меду можна знайти свою порцію дьогтю – дві втрати очок у матчах проти аутсайдеру ліга ЗіКоНі звели на нівець сподівання на більш високі позиції.

Оцінка сезону: Сказати, що п’ятий рядок Спартака був великою несподіванкою не можна, команда має чималий досвід виступів під егідою АФС, тому в цілому здобула прийнятний результат. Наша оцінка в 8 балів являється найбільш справедливою.

СумДУ

Місце: 7

Найбільша перемога: матч чотирнадцятого туру СумДУ – Likarske 5:2

Найкращий бомбардир:  Шепель Андрій та Бойко Юрій по 10 голів

Весь сезон студентів пройшов під суцільними гойдалками, за вдалими іграми обов’язково йшли невдалі, що не дозволяло команді як слід піднятися в турнірній таблиці так і провівши весь сезон між шостою та сьомою сходинками. Підопічним Олександра Шумила не вистачало дисципліни протягом сезону, тому в певний період сезону, команда не могла розраховувати на лідера Бойко Юрія, а потім і на Богдана Левченка разом з Крикуненком Олексієм, які склопотали дисциплінарні покарання. А в поєдинках проти більш досвідчених колективів краще всього розраховувати на повну обойму виконавців. Тим паче якщо ми говоримо про тих хто являється гравцем основи. Головною перемогою команди можна вважати «вікторію» над Динамо на старті другого кола, адже саме та поразка суттєво вплинула на Динамівців у боротьбі за нагороди. Проте як і у випадку з ДФК Динамо Білопілля, окремих вдалих матчів не вистачило на більш високі місця.  У підсумку, студенти завершили сезон в середині таблиці, вдовольнившись сьомою сходинкою.

Оцінка сезону: відзначимо, що лише по разу Likarske та Brocar-Star Peppers  зуміли впевнено переграти політехівців, в усіх інших поєдинках, підопічні Шумила неодмінно нав’язували боротьбу та тримали кінцевий результат у напрузі до самого фінального свистку. Тому все ж таки на свої 7 балів команда награла.   

Дякуємо усім без винятку колективам за сезон та до скорих зустрічей на фут зальних майданчиках Сумщини. Все буде Україна!

Коментарі закриті.