Асоціація футзалу Сумщини

Підсумки сезону Другої ліги чемпіонату Сумської області

Минулого тижня завершився сезон Другої ліги з футзалу, тож хочемо підвести коротенькі підсумки сезону. До вашої уваги кілька цікавих фактів та проведеного чемпіонату.

За чотирнадцять турів першого етапу команди забили 688 голів. Що в середньому становить 6,12 гола на матч.

Найбільш забивні команди ліги:

  1. Оріон – 69 забитих голів
  2. Зірка – 66 забитих голів
  3. Аквітан – 61 забитий гол

Найкращий захист:

  1. Зірка – 18 пропущених м’ячів
  2. Оріон – 27 пропущених м’ячів
  3. Фортуна – 32  пропущених м’ячі

Найрезультативніші  зустрічі:

  1. ТРО Суми – Оріон – 3: 11 ( 10 тур групи А)
  2. Антифутбол – Батальйон 12:2 ( 12 тур групи А)
  3. Балу – Хлібодар 6:7 ( 10 тур групи Б)

BingoPeroff

Місце – 8 (група Б), 2 – срібний плей-офф

Найбільша перемога: перший тур срібного плей-офф –  Антифутбол – Bingo-Peroff 0:4

Не легким видався сезон для підопічних Дмитра Ігумнова, який можна охрестити як сезон становлення гри команди. В деяких моментах Peroff не вистачало майстерності, проте хлопчиками для биття їх точно назвати не можна. В регулярному чемпіонаті, не дивлячись на підсумкову останню сходинку, колектив в цілому нав’язував боротьбу у кожному поєдинку, чим вніс не мало проблем лідерам групи, відбираючи очки як у Аквітана так і Хлібодара, що говорить про непоступливість команди. Єдиною проблемою яка переслідувала Peroff під час усього першого етапу, був не достаток концентрації на весь відрізок матчу, що й призводило до прикрих поразок при рівній грі. В срібному плей-офф куди потрапив колектив, видав приголомшливу кінцівку взявши гору над усіма трьома суперниками з групи А, та посів в секстеті другу сходинку. Якщо колектив продовжить в тому ж стилі, то цілком можна розраховувати на прогрес у наступному сезоні.

Аквітан

Місце: 2 (група Б) та 4 золотий плей-офф

Найбільша перемога: матч 10 туру – Аквітан – Елітбуд 8:2

Не дивлячись на дещо змазану кінцівку сезону, Роменчан хочеться лише похвалити за весь футзальний рік. Колектив впевнено пройшов групу «Б», жодного разу не випадаючи з першої четвірки, що дало змогу команді без проблем кваліфікуватися до золотого плей-офф, та поборотися за звання абсолютного чемпіона Другої ліги. Проте, якщо в лізі команда могла собі дозволити такі собі гойдалки, де підопічні Артема Кравченка після кількох гучних та на впевнених перемог могли з легкістю влетіти без шансів супернику, як наприклад у поєдинках проти Хлібодару або Балу. То в матчах на виліт такої вольності собі вже дозволяти не можна було. На жаль для колективу в другому етапі в них почалися проблеми з обоймою гравців, що в кінцевому результаті вплинуло на результат. Вилетівши в півфіналі від майбутніх чемпіонів Балу, Роменччанам так і не вдалося знайти в собі сили протистояти Оріону за бронзу чемпіонату. Беззаперечно, Аквітан відіграв дуже потужний сезон в якому не зайвим буде згадати і про прохід колективу до чвертьфіналу кубку АФС, тож якщо в наступному сезоні вдасться зберегти той же склад, та знайти один-два хороші підсилення, то цілком припускаємо побачити команду з золотими нагородами. 

Антифутбол

Місце: 5 (група А) – 6 місце в срібному плей-офф

Найбільша перемога: матч дванадцятого туру – Антифутбол-Батальйон 12:2

Не рівним вдався сезон дебютанту ліги – Антифутболу. Після кількох матчів знайомства, команда, не дивлячись на назву, почала демонструвати достатньо цікавий футзал, спрямований на атаку. Особливо в цьому компоненті досягла успіху зв’язка Зеленський-Якущенко, які на двох забили половину командних м’ячів. Колектив видав кілька чудових поєдинків та до останнього вів боротьбу за потрапляння до першої четвірки від групи «А», але в кінцевому результаті не зуміли відіграти той гандикап, які встигли собі створити суперники. В срібному  плей-офф куди потрапила команда, гравцям відверто не вистачило мотивації, хоча за потенціалом Антифутбол був цілком спроможний нав’язати боротьбу своїм опонентам по другому етапу. У підсумку, колектив отримав неоціненний досвід виступів на рівні АФС, тому чекаємо, що в наступному сезоні ми побачимо від команди набагато більше.

Балу

Місце: 4 (Група Б) та 1 в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч чотирнадцятого туру Аквітан – Балу 2:7

Дебют про який можна тільки мріяти! Команда Балу з першої спроби здобула звання абсолютного чемпіона. Формат цьогорічного розіграшу Другої ліги був як раз найбільш доречним для всіх новачків АФС, а їх до слова було чимало. Команда з перших ігр продемонструвала, що від неї варто очікувати яскравого футзалу, і не зважаючи на перші дві поразки було помітно, що результат це лише питання часу. Перше коло регулярного чемпіонату колектив провів з поперемінним успіхом, чередуючи невдалі матчі з вдалими. Проте чудова трансферна компанія перед початком другого кола дозволила «ведмедям» додати якості. І як наслідок посісти останню квоту від групи Б для потрапляння до золотого пелй-офф. Де вісімка кращих команд вирішувала між собою хто отримає чемпіонство. З першої ж гри Балу продемонстрували буревісну гру, та лавиною пронеслись по суперникам, та взявши гору у трьох поєдинках, закономірно здобули золото сезону Другої ліги.

Цікаво буде поспостерігати як далі буде розвиватися ця яскрава команда у наступному сезоні, але за цей їй безсумнівно можна поаплодувати.

Батальйон

Місце: 8 (Група А) – в срібному плей-офф участі не приймали

Найбільша перемога: –

Цього сезону два колективи від військових взяли участь у змаганнях Другої ліги з футзалу  – це ТРО Суми (про який ми поговоримо трохи нижче) та Батальйон. Звісно головним завданням для колективу була можливість знайти час для своєї улюбленої гри, та також психологічно відпочити від військової справи в тому напруженому графіку, що мають усі захисники нашої країни. Питання результату для гравців Батальйону не стояло на першому плані, тому в цілому команда мала змогу грати без тиску та в своє задоволення. Тому не зважаючи на поразки суперникам, хочеться подякувати колективу та побажати їм здоров’я та як найшвидше повернутися до звичного життя, а головну перемогу вони обов’язково здобудуть!

Валедіанс

Місце: 6 (Група А) , та 5 в срібному плей-офф

Найбільша перемога: матч десятого туру Валедіанс – Батальйон 7:3

Непоступливість Валедіанса ми відмічали ледь не кожної гри. Команда провела свій сезон не рівно, що й відобразилося на результатах при першому етапі. Добре почавши потім підопічні Леоніда Сеня видали серію із п’яти поспіль поразок, що й відкотило колектив на низ турнірної таблиці, зібравшись з духом гравці Валедіанса дещо вирівняли становище, проте не дивлячись на вдалу кінцівку першого етапу надолужити відставання колективу не вдалося. Срібний плей-офф дещо розчарував, адже здавалося що після такого фінішу команда зможе розвити свій успіх, але на ділі на жаль в кожен із трьох поєдинків їм чогось не вистачало, як наслідок три поразки і п’ята сходинка в секстеті другого етапу.

Елітбуд

Місце: 3 (Група Б), та 6 в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч восьмого туру Елітбуд – Bingo-Peroff 5:2

 «Будівельники» провели добротний сезон, в якому встигли якщо не все то багато чого. Команда і падала вниз і злітала нагору, довгий час була лідером групи, проте у підсумку вдовольнилася третьою сходинкою на першому етапі. Причиною такого результату вбачається нам те що більшість колектив вже має достатньо солідний вік, що не дозволяє колективу нав’язувати боротьбу з більш молодими командами як Аквітан та Хлібодар. Золотий плей-офф для Елітбудівців пройшов як і перший етап сезону, «Будівельники» тричі вели у рахунку в два голи і щоразу це закінчувалося по різному. В перший раз –поразкою на останніх секундах від Оріону, в другому – нічиєю та перемогою по пенальті та в третій раз – нічиєю та поразкою по пенальті. Тож можна рахувати, що в цьому сезоні з Елітбудом трапилися усі радості та прикрості за які ми так любимо цей вид спорту. Якщо оцінювати весь рік в цілому, то «Будівельники» без сумніву прикрасили його своєю грою та результатами.

ЕФК Олександрія

Місце: 4 (Група А) та 8 в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч першого туру Батальйон – ЕФК Олександрія 0:8

Сподобався симбіоз молоді розбавлених кількома досвідченими виконавцями в ЕФК Олександрії. Команда через брак досвіду не завжди мала змогу демонструвати стабільну гру, але завжди намагалася показувати атакувальний футзал. Перший етап підопічні Віталія Гученка зуміли здивувати багатьох своїми результатами, більшу частину часу йдучи на третій сходинці, проте кілька провальних матчів під кінець регулярного чемпіонату ледь не звели всі старання нанівець.В підсумку колектив таки потрапив до вісімки кращих команд, посівши четверте місце. Звісно претендувати на нагороди в другому етапі підопічним Гученка було складно. Команда не зуміла здобути перемогу та завершила плей-офф на восьмому місці, проте в цілому колектив закінчує сезон з гордо піднятою головою, адже по грі не поступався жодній з більш досвідчених команд другого етапу.

Зірка

Місце: 1 (Група А) та 5 в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч другого туру Зірка – Батальйон 11:1

 «Адвокати» можуть лише похвалити себе за проведений сезон. Лише одна поразка, яка на жаль для колективу сталася у найбільш не підходящий час, на етапі плей-офф де будь яка прикрість означала припинення боротьби за золоті нагороди. В регулярному чемпіонаті колектив не мав серйозних проблем, спокійно здобуваючи результат за рахунок більшої майстерності окремих виконавців . Проте дзвіночки на які варто було звернути увагу таки були, це матчі проти ЕФК Олександрії  та ТРО Суми в другому колі. І якщо проти військових Зірка вже застовпила за собою першу сходинку в групі, то гра з Кровенчанами наглядно продемонструвала, що у колективу є чимало проблем, якщо проти неї ввімкнути швидкості. Так і сталося вже на другому етапі в матчі проти Балу, які за рахунок своєї напористості змушували помилятися «адвокатів», та цілком заслужено пройшли далі. Варто відмітити Зірку за те, що колектив не зважаючи на припинення боротьби за нагороди не припинив грати, а з гідністю провів останні два поєдинки в яких здобув дві перемоги та посів підсумкове п’яте місце в сезону у Другій лізі. Безперечно команда стала окрасою чемпіонату, за якою цікаво спостерігати, тож очікуємо на продовження свого шляху в АФС у наступному сезоні.

ІМК Слобожанщина

Місце: 7 (група А) та 4 в срібному плей-офф

Найбільша перемога: матч другого туру ІМК Слобожанщина – ЕФК Олександрія 7:5

ІМК Слобожанщина як той майстровитий гравець, добре зіграла на початку сезону, та в кінці. Старт для «агрономів» пройшов багатообіцяюче, але здається саме проблеми з мотивацією стали головною проблемою Слобожанщини по ходу сезону. Команда видала конкурентний початок здобувши дві перемоги, проте потім щось з колективом сталося, і з кожною новою невдачею Слобожанщина скочувалася все нижче і нижче. Як наслідок не потрапляння до першої четвірки групи, і срібний плей-офф на другому етапі. Де команда навпаки зуміла проявити характер, та показати цікавий футзал проти далеко не простих суперників. У підсумку четверте місце в срібному плей-офф, яке трохи підсолодило весь сезон.

Колос

Місце: 7 (група Б), та 3 в срібному плей-офф

Найбільша перемога: матч восьмого туру Колос – Аквітан 6:3

Сезон для Підліснівців виявився не простим. Колос намагався діяти з кожним суперником у відкритій манері відповідаючи атакою на атаку. Не завжди такий стиль приносив дивіденди колективу, але як мінімум міг задовольнити глядачів які за часту ставали свідками великої кількості голів. Навіть важко пригадати матч, в якому б команда здалася без бою, тому за бійцівські якості тут однозначно команді 10-тка. Але на жаль результати підопічних Діденка дещо змазані. Всього чотири перемоги в чотирнадцяти матчах першого етапу і лише сьома сходинка та боротьба у срібному плей-офф за втішний приз. Тут Колос відіграв набагато краще, зосередившись в першу чергу на захисній ланці, що й дозволило колективу здобути дві перемоги, та посісти третій рядок в другому етапі, пропустивши перед собою Bingo-Peroff та Фортуну.  

Оріон

Місце: 2 (група А) та 3 місце в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч десятого туру ТРО Суми – Оріон 3:10

Оріон з Осоївки цілком можуть бути своїм сезоном, адже в цілому колектив продемонстрував яскравий футзал, та неодноразово радував власних вболівальників хорошими результатами. В регулярному чемпіонаті Осоївці без особливих проблем посіли другу сходинку, поступившись лише Зірці. Взагалі поміж всіх команд, Оріон являється найзабивнішим колективом, який на першому етапі залишив у воротах своїх суперників 69 голів, що являється найкращим показником в обох групах. В золотому плей-офф Оріон не без проблем здолав Елітбуд, проявивши характер та вирвавши перемогу на останніх секундах. Але невдала гра в півфіналі проти Хлібодару відправила команду на матч за бронзові нагороди, в якому Краснопільчани впевнено переграли Аквітан та здобули бронзу чемпіонату. Без сумніву, що команда має потенціал на розвиток свого успіху, тож  очікуємо від них покращення у наступному сезоні.

ТРО Суми

Місце: 3 (Група А), та 7 місце в золотому плей-офф

Найбільша перемога: матч дванадцятого туру ТРО Суми – ЕФК Олександрія 7:3

Ще одна команда військових продемонструвала цілком пристойний результат, зумівши пробитися до вісімки найкращих у лізі. В регулярному чемпіонаті, Змисля і Ко стабільно трималися в першій четвірці і здебільшого завдяки лідерським якостям Андрія та Миколи Доценка у підсумку потіснили з третьої сходинки ЕФК Олександрію та посісти третій рядок в групі А. на другому етапі команда продовжувала діяти за рахунок головних чеснот, що приносив результат ТРОшникам, а саме самовіддача та дисципліна. Не дивлячись на дві поразки проти Аквітану та Зірки, військові виглядали пристойно тримаючи у напрузі суперника за остаточний рахунок матчу. На звершення ТРО Суми підсолодили собі сезон перемогою над ЕФК Олександрією посівши 7 місце в Другій лізі. Залишається подякувати команді за гру, та маємо надію, що у наступному році, колективу вдасться зібратися вже за мирного неба над нашою країною.  

Фортуна

Місце: 5 (група Б), та 1 в срібному плей-офф

Найбільша перемога: матч дев’ятого туру Фортуна – Колос 5:1

Сказати щось криве про сезон Фортуни точно язик не повернеться. Підопічні Владислава Лавруся були однією з найстабільніших команд ліги, стабільно демонструючи один і той же рівень гри. Довгий час команді вдавалося втримуватися в першій четвірці групи Б, проте щільність групи команд які претендували на квоту до золотого плей-офф була надто висока. В кінцевому результаті Фортуна не зуміла пробитися до вісімки кращих команд сезону, та відправилася до срібного плей-офф. В секстеті колективів, котрим також не пощастило боротися за найвищі нагороди, Фортуна виглядала явним фаворитом і зуміла показати стовідсотковий результат. В притаманному для себе стилі, мінімально здолавши всіх своїх суперників. Тож перемога в срібному плей-офф хоч якось скрасило сезон, за який в цілому команді можна сміливо 8 балів.

Хлібодар

Місце: 1 (група Б), та 2 в золотому плей-офф

Найбільша перемога: півфінал золотого плей-офф Оріон – Хлібодар 4:10

Якби хтось після першого кола сказав, що Хлібодар переможе свою групу та буде боротися за звання абсолютного чемпіону ліги, то на цю людину могли б подумати що вона не сповна розуму. Проте на ділі, Степанівці як у казці видали неймовірне друге коло регулярного чемпіонату здобувши сім із семи перемог та зуміли випередити всіх в групі Б. Ентузіазм з яким команда йшла до золотого плей-офф був як ніколи виправданий, адже за малюнком гри колектив демонстрував чи не найкращий футзал. І якщо в перших двох поєдинках Степанівці не отримали гідного супротиву, то в фіналі на команду чекали їх добрі знайомі Балу, з котрими вже двічі зустрічалися під час першого етапу. Та на жаль для Хлібодару, фінал явно пішов не плану Степанівців і команда мала задовольнятись срібними медалями. Та не зважаючи на програш у вирішальній зустрічі, колективу є чим пишатися і як раз не достаток золотих нагород може бути додатковою мотивацією на наступний сезон.

Ярославна

Місце: 6 (група Б) , у срібному плей-офф участі не приймали

Найбільша перемога: матч другого туру Аквітан – Ярославна 2:5

Змішані почуття лишилися від проведеного сезону Ярославни. Команда почала дуже потужно, і на старті першого етапу гра у виконанні «Партизан» вселяла впевненість у тому, що колектив проб’ється до вісімки найкращих. Проте все перевернулося догори дригом після Нового року, лише одна перемога та одна нічия і як наслідок Ярославна спустилася на шосту сходинку групи Б. Команді явно не вистачило концентрації на весь відрізок регулярного чемпіонату, що стане добрим досвідом молодому колективу.

Коментарі закриті.