Асоціація футзалу Сумщини

Підсумки першого туру Суперліги АФС

У неділю, 28 лютого, стартував другий етап зимового чемпіонату АФС у Суперлізі. У боротьбу за вихід до раунду плей-оф Другої ліги чемпіонату України і, звичайно ж, за звання найсильнішої команди Сумщини цього сезону, вступили шість команд, які посіли перші три місця у своїх підгрупах на першому етапі. Звісно, суто теоретично ми розуміємо, які з колективів є фаворитами у цій боротьбі, але специфіка швидкоплинного турніру залишає місце для певних неочікуваностей. В принципі, одна з них, сталася вже в першому турі.

Хто ж сильніші, «А» чи «Б»?

Суперечки про те, склад якої з підгруп на той момент ще Вищої ліги є більш сильним, точилися ще з того моменту, коли стали відомі результати жеребкування. Звісно, гравці та вболівальники, у своїй переважній більшості, говорили про перевагу тієї підгрупи, у якій виступала саме їх команда. Але усі ми розуміємо, що таке заочне порівняння по своїй суті є доволі умовним та необ’єктивним. Та й, знову ж таки, усе залежить від способу цього порівняння. Якщо ми співставимо, скажімо так, середні арифметичні значення умовних показників рівня представників цих груп, то вони, мабуть, будуть приблизно рівними. А ось якщо вже порівнювати рівень та статус лідерів, то група А, за рахунок «Рятувальника» та «Агросвіта», виглядала більш переконливо. Але усе це пусті балачки. По-справжньому об’єктивним показником може бути лише результат очного протистояння колективів. І от перший раунд цієї суперечки завершився цілковитою та беззаперечною перемогою групи А. Три перемоги у трьох матчах, дві з яких були ну дуже переконливими. І це ще м’яко сказано. Але це лише початок, і їх опоненти ще матимуть нагоду взяти реванш. Питання лише у тому, чи скористаються вони нею.

Поразка туру

Як ми писали у своєму анонсі, гравці «CompService» чітко розуміли, у якій лізі їм доведеться грати, які суперники тут будуть і до якого результату це у підсумку може призвести. Чудово розуміли це і ми. Принаймні, нам так здавалося. Насправді ж вийшло так, що ні ми, ні вболівальники ,ні самі «комп’ютерники» не були готовими до того, що сталося у неділю. Мабуть, такого результату не очікували навіть Максим Мисловський та його підопічні. «CompService» вже впродовж багатьох років грає проти найкращих футзальних колективів Сумщини, але останню поразку з подібним рахунком одразу так і не пригадаєш. Добре, що команда Олексія Тюріна не ховає голову у пісок, а чітко усвідомлює причини такої невдачі. Тепер головне лише зробити правильні висновки. Мабуть ця думка буде дуже банальною, але, як відомо, краще один раз програти з рахунком 0:10, ніж десять разів з рахунком 0:1. Аналізувати хід та результат цього поєдинку для «Агросвіта» особливої потреби немає. Коли команда виграє з рахунком 9:2, то якісь додаткові слова будуть просто зайвими. Можемо лише відзначити ще більш результативне повернення до справ знаного бомбардира Максима Мисловського, ну і те, що до звичного переліку авторів голів у складі цього колективу тепер долучився ще й Сергій Удодік. Ну а загалом три очки – це три очки. Один з найважливіших, якщо не головний, матч цього зимового сезону «Агросвіт» зіграє вже у найближчий четвер. Але про це ми окремо поговоримо у своєму анонсі.

Сенсація туру

Ну і знову повертаємося до анонсу туру. Зараз можна було б багато розповідати про те, що ми припускали, що «Явір» зможе якщо не виграти, то бодай просто відібрати очки у «будівельників», що на цьому етапі змагань слабких команд немає і кожен з учасників має однакові шанси на перемогу у тій чи іншій грі. Але, як то кажуть, рукописи не горять. Ми були переконані, що «Lex VSK-СумБуд» здобуде впевнену перемогу, і саме такі думки виклали у своєму матеріалі. Зараз можна лише висміяти власні вміння робити прогнози, ну і, звісно ж, висловити свою повагу гравцям «Явора». Зрозуміло, що вирішальною у цій грі стала тридцять шоста хвилина. Для того, щоб зробити такий висновок, не обов’язково бути серйозним футзальним експертом. Пенальті у власні ворота та втрата одного з ключових гравців, яким, безперечно, є Віталій Ханюков, сильно вдарили по команді Валерія Шепеля. Але ж давайте не забувати й про те, що до цієї самої хвилини «Явір» тримався доволі впевнено, що й відображалося у нічийному рахунку на табло. А у можливу нічию, погодьтеся, теж мало хто вірив. Тепер дуже цікаво побачити, що «Явір» продемонструє далі. Ну а «будівельникам» треба швидко оговтуватися і вмикатися у боротьбу. Так, становище команди відчутно погіршилося. Для того, щоб претендувати на призові місця, потрібно обов’язково перемагати там, де за інших обставин можна було б погодитися і на нічию. Але головне те, що нічого ще не втрачено. Чотирьох турів цілком достатньо для того, щоб усе виправити.

Дива не сталося

Хто б що не казав, а «Рятувальник», у порівнянні з іншими учасниками зимового чемпіонату АФС, є командою якісно іншого рівня. Валіївський «Спартак» міг спокійно обігрувати майже будь-кого на першому етапі, але коли справа дійшла до зустрічі з підопічними Ігора Салівона, стало зрозуміло, що претендувати на чемпіонство хлопцям ще зарано. Звісно, було достатньо прикладів, коли команди, які збирали потужний склад конкретно під найвищу задачу, у першому ж сезоні її виконували. Але зараз рівень конкуренції значно серйозніший. Навіть оптимальному складу «Спартака» за мірками нинішнього сезону цього дня мало що вдавалося. І навіть дуже швидкий гол у виконанні Сергія Чугая тут не дуже допоміг. До речі, тут можна провести паралель із поєдинком «CompService» – «Агросвіт», нехай і доволі примітивну. В обох випадках гравець команди господарів оформив «дубль», забивши по одному м’ячу у кожному з таймів, але у підсумку усе завершувалося для цієї самої команди дуже невдало. По факту, нічого аж надто страшного для «спартаківців» не сталося. Конкуренти точно втрачатимуть очки (і не раз!), тож варто лише самим намагатися набирати їх по максимуму. Ну а «Рятувальник» поки просто виконав свою чергову задачу-мінімум. Вже у четвер очікуємо на суперпоєдинок з «Агросвітом», який має дати відповідь на багато питань.

Коментарі закриті.