Асоціація футзалу Сумщини

Підсумки тижня у групі Б BROCAR Вищої ліги

У вівторок та п’ятницю у Палаці студентського спорту СумДУ були зіграні матчі другого туру у групі Б BROCAR Вищої ліги. Спочатку планувалося, що у вівторок «Технологія» та «Спартак» нарешті закриють програму першого туру, але через певні обставини цю гру довелося перенести. У центральному матчі цього ігрового тижня «Lex VSK-СумБуд» розписав мирову з «Технологією» – 1:1. Цей сезон «будівельники» розпочали з двох нічиїх, до того ж, з однаковим рахунком. А ось хто стартував найвдаліше, так це «Спартак» з Валіївки. Після перемоги над «BROCAR-STAR PEPPERS» «спартаківці» вже не так переконливо, але усе ж здолали «CompService» – 3:1. Ну а у найдраматичнішій грі, яка цього тижня була останньою, гравці «BROCAR-STAR PEPPERS» здолали опір сумського «Спартака» з Неліним та Ретушняком у складі. Ну а тепер – до номінацій.

Легенди туру: Валерій Карацюба («BROCAR-STAR PEPPERS»)/Володимир Саєнко («Технологія»). Свого часу ці двоє були ледь не найпомітнішими фігурами сумського футзалу. Обидва впродовж довгого часу захищали честь місцевих команд у Вищій лізі національного чемпіонату. Валерій творив дива біля воріт суперників, а Володимир самовіддано захищав підступи до штрафного майданчика своєї команди. Пізніше і той, і інший, пограли на високому рівні за межами рідного міста, а Карацюба навіть випробував свої сили в іншому чемпіонаті. Минуло багато часу, і багато хто вже давно списав з рахунків гравців того покоління. Впевнені, що знайшлися ті, хто, щонайменше, посміхнувся, коли прочитав у нашому анонсі про те, що Саєнко може підсилити «Технологію». Але матчі другого туру розставили усе на свої місця. Вони показали, що порох у порохівницях ще є, а досвід дуже часто може значити набагато більше, ніж фізичні кондиції. Володимир традиційно добре читав гру на позиції першого номера та намагався підказувати своїм партнерам по команді не лише перебуваючи на майданчику, але й з лави запасних. Ну а на додачу до цього Володимирові вдалося вразити ворота суперника у найвідповідальніший момент.

Карацюба, що зовсім не дивно, теж продовжив займатися своєю улюбленою справою. При тому, як складалася гра його команди проти «Спартака», індивідуальні дії Валерія мали дуже суттєве значення. Якщо гра завершилася з рахунком 4:3, то завжди можна озвучити банальну думку про те, що гравець, який забив два м’ячі у складі команди, що перемогла, зробив серйозний внесок у здобуту перемогу. Проте, у даному випадку важливо розуміти, у який період гри були оформлені ці взяття воріт. У цьому плані голи Карацюби були просто архіважливими. Спочатку він зрівняв рахунок незадовго до перерви, а вже за кілька хвилин після поновлення гри вивів «BROCAR-STAR PEPPERS» уперед. Спорту, як відомо, не надто притаманні роздуми на тему «що було б, якби…», але саме без цих двох голів розвиток гри був би зовсім іншим.

Комбінація туру: «Технологія». Ключовими елементами футзалу (як мінімум, його атакувальної складової) спеціалісти зазвичай називають комбінації та гру один в один. Саме за рахунок них одна з команд може отримати певну перевагу на майданчику в конкретному епізоді. Показовим у цьому плані став гол «Технології» у ворота «Lex VSK-СумБуд». Наче нічого особливого підопічні Михайла Жогла після звичайнісінького введення м’яча з ауту і не зробили, але суперників заплутали ще й як! У підсумку м’яч опинився у сітці воріт, а рахунок 1:1 на табло до кінця зустрічі більше так і не змінився. Особливого шарму цьому голу додали дії вищезгаданого Володимира Саєнка у завершальній фазі атаки. Першим дотиком він підсік м’яч над кіпером «будівельників», а вже другим поставив крапку. Цілком ймовірно, гравцю «біло-синіх» просто не вдався удар у дотик, але у підсумку вийшло, погодьтеся, дуже ефектно.

Помилка туру: Ігор Шевкунов («Спартак» (Валіївка)/Андрій Дейнека («CompService»). Двома майже дзеркальними (і, що важливо, результативними!) обрізками відзначилися гравці обох команд у матчі «Спартак» (Валіївка) — «CompService». У першому таймі капітан «Спартака» Ігор Шевкунов спробував обіграти на своїй половині майданчика Нікіту Міщенка, прокинувши м’яч йому поміж ніг. Спроба ця, як ви вже зрозуміли, виявилася невдалою. Міщенко перехопив ігровий снаряд, зблизився з воротарем і завдав невідпорного удару. Фактично цей м’яч знову повернув «комп’ютерників» у гру, адже відставання у рахунку знову стало мінімальним – 1:2. Проте, вже у другому таймі подібна помилка стала для них фатальною. Андрій Дейнека намагався прокинути м’яч повз суперника собі на хід, але влучив у нього, і у підсумку усе завершилося пропущеним голом. Дуже символічно, що цим суперником був саме Ігор Шевкунов. Практично за десять хвилин до кінця гри Олексій Тюрін був вимушений йти на ризик, граючи з п’ятим польовим, адже в інший спосіб ліквідувати відставання у два м’ячі було б складно. Проте, жодного результату такий тактичний хід не приніс. Більш того, наприкінці зустрічі «спартаківці» і самі почали підключати до своїх атак п’ятого польового, аби вбити трохи часу.

Гол туру: Валерій Карацюба («BROCAR-STAR PEPPERS»)/Богдан Суходуб («Спартак» (Валіївка). Насправді, найбільш ефектним цього тижня, на нашу думку, був другий гол у виконанні Валерія Карацюби. Лише подивіться, як він перехопив м’яч біля власних воріт, перейшов на протилежну половину майданчика, фінтом позбавився одного опікуна, не дав наздогнати себе іншому, і наніс точний удар з дальньої дистанції! Проте, щоб не перетворювати цей звіт на театр двох акторів , ми знову звернемо увагу одразу на декілька голів. Так, дуже красивим вийшло взяття воріт у виконанні гравця валіївського «Спартака» Богдана Суходуба. Після точної верхової діагональної передачі Станіслава Смоляка Богдан майже з лінії штрафного майданчика головою переправив м’яч у сітку. Також дуже сподобалися трудовий гол Романа Павлюка з сумського «Спартака» та взяття воріт у виконанні «перця» Степана Тієчка після довгої діагоналі від Станіслава Піскуна. А загалом цей тур видався багатим на яскраві голи, тому цей список можна продовжувати.

Коментарі закриті.