Асоціація футзалу Сумщини

Олександр Бабич: «Forza» – амбітний колектив, який має намір закріпитися у Вищій лізі!»

Цими днями нам вдалося поспілкуватися з президентом футзального клубу «Forza» – Олександром Бабичем, який розповів про історію свого клубу, тренувальний процес та плани на майбутнє.

– Доброго дня, Олександре. Розпочати хотілося б з історії клубу. Розкажіть, будь ласка, в якому році була заснована команда, хто був ініціатором, як утворилась назва «Forza»?

– У 2018 році була така команда, як «Олімпік». Напередодні зимового сезону 2018/19 на одному із тренувань команди я запропонував гравцям дещо реорганізувати команду. Таким чином, до складу нового футзального клубу увійшли майже всі гравці «Олімпіка», з яких була сформована основа та резерв, також було визначено основні цілі та плани на розвиток. Було кілька варіантів для назви нового клубу, але після голосування ми зупинилися на варіанті «Forza».

– Оцініть, будь ласка, перші роки існування клубу. Чи задоволенні були результатами в Першій лізі АФС? Чи все ж таки результат був не найголовнішим?

– Перші роки були цікавими та насиченими. Ми відразу вирішили поставити собі за мету стати чемпіонами в Першій лізі (як то кажуть задача-максимум). Багато хто ставив під сумнів це, але все склалось дуже непогано і ми посіли друге місце, а чемпіоном тоді став «Спартак». У наступні кілька років склад команди дуже змінився, тому повторити результат не вдалося.

– Пам’ятається, декілька років тому за Вас грали відомі за мірками сумського футзалу Ступак Роман, Лушпа Дмитро та Лупач Денис. Що стало причиною розставання з цими гравцями?

– Так, за ці роки у складі «Forza» встигло пограти дуже багато хороших гравців. За останніми підрахунками їх було близько 45. Деякі покинули команду, бо їм запропонували грати за інші колективи, а з деякими довелося попрощатися з певних причин, які б не хотілося озвучувати.

– На Вашу думку, зараз найсильніший склад «Forza» з моменту заснування клубу?

– Важко сказати. Але точно не найслабший. Гравці вмотивовані, зібрані та готові грати з будь-яким суперником!

– Чи можете зараз в своєму колективі виділити лідерів, як в роздягальні, так і на футбольному полі?

– Так чи інакше, явних лідерів у нас в колективі немає. 80-90% складу вже дуже багато років грають разом в цій чи інших командах. Хлопці добре знайомі між собою, підтримують один одного, як на полі, так і за його межами.

– Чи були гравці, яких команда хотіла підписати під Вищу лігу, але не склалося? Якщо так, то з якої причини?

– Було кілька варіантів. Я пропонував декільком гравцям грати за нас у Вищій лізі, але вони вирішили залишитись у своїх командах. Причини відмов були різні. Але головним чином вони були морально не готові на таку авантюру – свідомо йти на кожну гру в якості аутсайдера. І я дуже вдячний тим хлопцям, які залишились і підтримують команду.

– Хто був ініціатором ідеї випробувати сили своєї команди в найсильнішому дивізіоні АФС, Ви самі? Гравці команди? Можливо, знайомі?

– Після закінчення минулого сезону я розглядав декілька варіантів подальшого розвитку, адже він закінчився невтішно для команди. Напередодні старту підготовки до сезону 21/22 я розповів команді кілька варіантів, які мав на той момент. Головним був варіант йти у Вищу лігу. Всі гравці знали, що на цьому рівні нам буде важко, але нас це не зупинило.

– Як проходить тренувальний процес, хто керує тренуваннями? Як часто тренуєтесь? Де саме?

– Тренуємось у залі СумДУ один-два рази на тиждень. Інколи інші команди пропонують пограти «товарняки». У нас є один гравець, який займається тренувальним процесом польових, певний час вони займаються окремо і розбирають деякі моменти по грі. Голкіпери тим часом теж відпрацьовують певні елементи.

– Як оціните старт свого колективу у Вищій лізі? Яка задача стоїть перед командою та чи змінилася вона після перших  турів?

– Хлопці показали гарну гру – це найголовніше, але, все ж таки, рівень  суперників дає про себе знати, тому, на жаль, поки що ми без залікових балів. Але зупинятись і просто «зливати» ігри ми не маємо ніякого бажання, а тому будемо боротися з кожною командою Вищої ліги.

– Чи є у команди «Forza» принциповий суперник у Вищій лізі? Або просто команда, яку б  точно хотілося перемогти?

– Усі принципові суперники залишились у нижчих лігах. Але у Вищій лізі все ж є команди, з якими ми багато разів грали у різних турнірах – «Сервіс Люкс», «Compservice», «Сумихімпром-СДПУ». Тож виграти у них було б дуже приємно.

На даний момент команда фінансується особисто Вами? Чи є ще якісь спонсори?

– Спонсорів у нас немає, вся фінансова складова на мені. Але якщо хтось має бажання стати спонсором, то звертайтесь – будемо обговорювати.

Які подальші амбіції колективу? Чи залежатиме майбутнє команди від підсумкового результату у Вищій лізі? 

– Ми ставили на меті залишитись і закріпитися у Вищій лізі. Тому будемо йти до цієї цілі. Так, буде складно, але без труднощів не буде ніякого розвитку. Тут грати, як на мене, набагато цікавіше.

– Дякую, Олександре, за приділений час. Хотілося б побажати успіхів Вашій команді, як у цьому сезоні, так і в наступних. Також, користуючись нагодою, можете звернутися до своїх вболівальників.

– Дякую і вам! Вболівальникам команди «Forza» хотілося б сказати «спасибі»  за підтримку протягом всього часу існування команди. Дякую і всім гравцям, хто свого часу грав за цю чудову команду!

                          Пресслужба АФС

Коментарі закриті.