Асоціація футзалу Сумщини

Микола Білоцерківець: «Ми отримали цікавий досвід подолання оборони суперника напередодні матчу з Данією»

Універсал збірної України та херсонського «Продексіма» Микола Білоцерківець підбив підсумки матчів національної команди з Молдовою, поділився враженнями від майбутнього суперника у Лізі чемпіонів та розповів про те як триває підготовка до поєдинку з «Ураганом».

– Миколо, як оціниш два нещодавніх спаринги зі збірною Молдови. Які враження залишилися після них?

– Насправді, зараз в усьому світі ситуація є дуже непростою для багатьох сфер. Футзал не є винятком. Тож, досить типовою практикою стало проведення контрольних матчів зі збірними сусідніх країн. Як на мене, поєдинок зі збірною Данії проходитиме приблизно у тому самому ключі. Потрібно буде протидіяти насиченому захисту суперника. Треба відзначити, що молдовани у матчах з нами не змогли розраховувати на кількох гравців, яких не відпустив їхній клуб (прим. мова про Сергія Такота, Константіна Бурдужела та Юліана Кожокару з румунського «Юнайтед Галац»). Ми отримали цікавий досвід подолання оборони суперника напередодні матчу з Данією. У першій зустрічі мали багато моментів, але з голами все склалося значно краще у повторному поєдинку.

– Кого б міг відзначити у складі суперника? Склалося враження, що основна загроза йшла від капітана гостей Крістіана Обаде.

– Погоджуюся. Досить цікавий гравець. Не виділяється габаритами, але має досить високу швидкість й намагається прибирати суперників на замахах. Саме його міг би виокремити у цих поєдинках серед складу збірної Молдови.

– Ти трохи обмовився про результативність в обидвох матчах. Як вважаєш, за рахунок чого вдалося більше забити у другій зустрічі і чи посприяла цьому зміна кіпера у складі суперника?

– Можливо, воротар збірної Молдови, який грав у першій зустрічі та вийшов на заміну у другому матчі (прим. Олег Кітороаге), діяв впевненіше. Нас підвела реалізація. Втім, у цьому є його заслуга. У другому поєдинку вдавалося завершувати наші атаки значно успішніше.

– В одній з ситуацій Михайло Зварич не встиг змінитися з воротарем під час гри з п’ятим і здійснив сейв, а після добивання ти вибив м’яч головою з порожніх воріт. Відпрацьовуєш на тренуваннях такі захисні дії?

– Насправді, намагався діяти за ситуацією. Послідував навісний удар від капітана збірної Молдови, і я вистрибнув. Можливо, якби атака завершувалася іншим чином – шансів було б менше. Не знаю як би діяв у такому випадку. Зрештою, ігрова інтуїція не підвела.

– Старт нашої команди у груповому етапі Євро-2022 перенесли на січень. Як вважаєш, це добре чи погано, адже збірна встигла провести ще два товариських матчі?

– Відверто кажучи, хотілося зіграти з данцями під час цього вікна УЄФА. Більшість збірних розпочали свою боротьбу у рамках групового етапу. До останнього сподівався, що й ми опинимося серед них. Однак, будемо грати за сформованим календарем. Проблемою це не стане.

– Перед матчем з Данією у збірною України сформувалася серія з чотирьох перемог поспіль. У такому настрої буде вдвічі приємніше готуватися до офіційних матчів у рамках групового етапу Євро-2022?

– Однозначно, настрій позитивний. Будемо ретельно готуватися до першого, а потім і другого матчів у рамках групового етапу, адже різниця у часі між ними буде досить невеликою.

– Перейдімо до клубних питань. Перемога «Продексіма» над «Росаріо» з рахунком 28:1 спричинила справжній ажіотаж у ЗМІ. Як взагалі оціниш цей матч і чи потрібен досвід подібних поєдинків?

– Дійсно, читав про нашу перемогу у багатьох медіа. Рахунок й насправді вийшов доволі великим. Напевно, це є свідченням різниці у рівні чемпіонату України та Північної Ірландії. Ми не мали багато інформації про суперника. Знали його рейтинг, але думали, що буде складніше. Для нас така кількість голів теж стала невеликим сюрпризом.

– Вашим наступним суперником стане команда «Шкупі-1927». Як оціниш такий підсумок жеребкування?

– Можу сказати, що нещодавно я й мої партнери з «Продексіма» протистояли Північній Македонії у складі збірної України. Тож, з балканським стилем гри у футзал ми знайомі. Думаю, матч вийде більш цікавим. Докладемо усіх зусиль, щоб рухатися далі на євроарені.

– Те, що ви знову гратимете в Україні без глядачів можна назвати певною перевагою?

– Як на мене, це приємний момент. Звичайно, глядачі створюють приємну атмосферу і можуть своєю підтримкою підбадьорити команду у потрібний момент. Однак, все одно вдома грати краще. Тож, вважаю наш статус господарів в одноматчевому протистоянні невеличкою перевагою.

– Чи не обмінювалися репліками з Олегом Єрьоміним щодо можливого очного протистояння «Вітена» та «Продексіма» у рамках 1/16 Ліги чемпіонів?

– Олег казав, що хоче, аби «Вітен» зіграв з «Продексімом». Однак, коли він дізнався, що суперником його команди став «Кайрат» – лише іронічно посміхнувся.

– Ти з партнерами по «Продексіму» лише повернувся до розташування команди. Розкажи, наскільки цікаво буде зіграти проти представників збірної у матчі проти «Урагана»?

– Дійсно, ми приїхали до Івано-Франківська у п’ятницю. Після повернення з розташування збірної потрібно швидко перелаштуватися на клубні справи. Думаю, що у цьому матчі буде багато боротьби. Мені завжди приємно грати у цьому місті. Дуже подобається спорткомплекс, в якому «Ураган» приймає свої домашні матчі. Звичайно, налаштування на цей матч буде максимальним. Тож, нехай переможе той, хто сильніший. Сподіваюся, найближчої неділі у цьому статусі опинимося ми.

– Минулого сезону Івано-Франківськ став всього одним з двох міст, де «Продексім» загубив очки. Натомість, у рідних стінах команда здобувала лише перемоги. Цьогоріч ситуація у турнірній таблиці є значно напруженішою. Це додає ще більшої цікавості і напруженості кожному поєдинку?

– Згоден. Нині у турнірній таблиці команди розташувалися досить щільно. Безумовно, це сприяє цікавій боротьбі у матчах чемпіонату. Звичайно, градус напруги був би значно меншим, якби «Продексім» мав таку перевагу як у попередньому сезоні. Зараз нам аж ніяк не можна втрачати очки, щоб фінішувати на першій сходинці за підсумками регулярного чемпіонату. Думаю, такі завдання перед собою ставлять й наші найближчі переслідувачі.

– Через перебір жовтих карток у матчі з «Ураганом» не візьме участі Петро Шотурма. Наскільки болісною є ця втрата для «Продексіма»?

– Звичайно, без Петра Шотурми буде непросто. Це втрата для нашої команди. Однак, у складі «Продексіма» є достатньо футзалістів. Переконаний, що головний тренер знайде відповідні схеми, виконає певні зміни і додасть когось з хлопців до нашої трійки.

– Ти зумів впродовж шести турів забити дев’ять голів, але після цього зупинився. Втім, не переставав асистувати партнерам. Наскільки тобі як людині, котра завжди націлена на атаку та перебуває на перших ролях у бомбардирських перегонах важливо тримати себе у гольовому тонусі?

– Звісно, завжди приємно забивати. І асистувати теж. Однак, сподіваюся, що мені вдасться відзначитися у найближчих матчах. Відверто кажучи, вже трохи засумував за голами у чемпіонаті.

Богдан Ісаєв, прес-служба Асоціації футзалу України

Коментарі закриті.