Асоціація футзалу Сумщини

Літній чемпіонат АФС. Анонс вирішальних ігор у Вищій та Першій лігах

У четвер, 19 серпня, на полях футбольного центру «Барса» відбудуться вирішальні матчі вже у Вищій та Першій лігах Літнього чемпіонату АФС. Варто сказати, що турнірне становище у них є дуже схожим. І там, і там, у заключному турі зустрінуться прямі конкуренти у боротьбі за чемпіонство, і у обох випадках може утворитися ситуація, коли одразу у трьох команд буде рівна кількість очок. Відповідно, призові місця тоді будуть розподілятися вже за додатковими показниками.

19 серпня 2021 року /четвер/ Поле №3 ФЦ «Барса»

17:30 «Сумиобленерго» – «Peroff»

Як і має бути, першим у Вищій лізі відбудеться менш інтригуючий матч. Казати, що він є менш важливим буде неправильно, адже кожний набраний заліковий бал зараз може суттєво повпливати на підсумковий розподіл місць. Обом командам завтра потрібно буде обов’язково перемагати. Якщо ми говоримо про мотивацію «Сумиобленерго», то тут усе максимально зрозуміло. Команда Євгена Хабовця усе ще веде боротьбу за чемпіонство, і шанси на нього вона має дуже непогані. Інша справа, що не усе тут залежить від самих «енергетиків». Для того, щоб номінальні господарі завершили сезон на першому місця, їм потрібно виграти свою гру і сподіватися на те, що «Динамо» зможе здолати «CompService». Суто формально, потрібно буде рахувати різницю м’ячів у зав’язці серед трьох команд, але насправді вже зараз можна сказати, що за подібного розвитку подій саме «Сумиобленерго» буде у виграшному положенні. «Комп’ютерники» одразу ж опустяться на третє місце (наголошуємо, що це лише розбір можливих варіантів розвитку подій!), адже їх нинішня різниця м’ячів «+1» у випадку поразки одразу ж зміниться на нульову або від’ємну. Ну а «Динамо» потрібно буде перемагати з різницею у сім (!) або більше голів. Наскільки це реально, думайте самі.

Якщо ви вважаєте, що «Peroff» вже ні за що не бореться, то ви дуже помиляєтеся. Команда Євгена Волченка та Андрія Фесюна ще цілком може фінішувати третьою, або навіть другою. Звісно, такий варіант здається трохи фантастичним, але, тим не менш, він є цілком реальним. Отже, з потенційним третім місцем усе доволі просто. Для цього гостям необхідно самим обігрувати «Сумиобленерго» і дочекатися того, щоб «динамівці» узяли бодай одне очко. З великою долею ймовірності, хлопці стануть третіми і у випадку поразки «Динамо», але там є певні нюанси. Тепер розглянемо ситуацію з можливим другим місцем. Для цього треба, щоб у команд, які ділитимуть між собою 2-4 місця, було по 3 очки (це станеться у випадку синхронних перемог «Peroff» та «CompService»). «Динамо», маючи різницю «-2», одразу ж стане четвертим, а от вирішальним у розподілі 2-3 місць буде рахунок нашої гри. На теперішній час «Сумиобленерго» має різницю «+4» (6:2), а «Peroff» «-2» (0:2). Ось таке відставання й потрібно ліквідовувати. Чи можливо це? – Побачимо.

18:30 «CompService» – «Динамо»

Тепер поговоримо про центральний матч усього ігрового дня. Для його опису можна підібрати безліч яскравих епітетів. Тут можна згадати і історію їх протистоянь, і те, що на ігровому майданчику вкотре зустрінуться вчитель (Олександр Шумило) і учень, який вже давно зробив серйозні самостійні кроки (Олексій Тюрін). Але зараз, на цій стадії змагань, більш доцільно говорити саме про турнірні перспективи суперників. «CompService», звісно ж, йде за чемпіонством, і жодні інші цілі спливати в думках гравців цього колективу не повинні. Для досягнення цієї мети «комп’ютерникам» достатньо просто не програти. А от у випадку поразки підопічних Тюріна не врятує жоден найвдаліший збіг обставин, адже конкурувати з «Сумиобленерго» за різницею забитих та пропущених м’ячів вже просто нереально.

Значно більше варіантів розвитку подій у «динамівців». Вони теоретично можуть як узяти чемпіонство, так і взагалі стати четвертими. Отже, почнімо розбиратися. Піднятися на першу сходинку «Динамо» може у двох випадках. Найлегший з них – перемога над «CompService» з будь-яким рахунком та, разом з тим, втрата очок командою «Сумиобленерго» у зустрічі з «Peroff». Більш складний, по-своєму навіть фантастичний, ми вже розглядали вище. У випадку, якщо «енергетики» усе ж переможуть, «Динамо» потрібно буде вигравати свій матч з різницею у сім м’ячів або більше. Ми, звісно, вже бачили феноменальну реалізацію підопічних Олександра Коваленка у грі зі «Спартаком», але ж «CompService» теж вийде грати у футзал, а не засмагати на галявині, а тому такий варіант здається майже нереальним.

19 серпня 2021 року /четвер/ Поле №4 ФЦ «Барса»

17:30 «Лідер» – «Елітбуд»

18:30 «NK-Group» – «Слобожанщина»

У Першій лізі ситуація дуже подібна, але, разом із тим, і ще більш заплутана. Справа у тому, що тут усі матчі за участі лідируючої трійки на фінальному етапі завершувалися перемогою однієї з команд з різницею усього в один м’яч. Відповідно, жоден з її учасників не має достатньої переваги над своїми конкурентами за додатковими показниками, щоб вже зараз почувати себе спокійно. У підсумку може дійти навіть до того, що призові місця розподілятимуться навіть не за різницею забитих та пропущених м’ячів, а за кількістю забитих. Така ситуація може скластися, якщо «NK-Group» обіграє «Слобожанщину» з різницею в один гол, а «Лідер» виявиться сильнішим за «Елітбуд». Тоді у трьох команд буде по шість набраних очок та «нульова» різниця м’ячів. За кількістю забитих поки лідирує «Лідер» (10:10), але не варто забувати, що «Слобожанщина» (7:6) та «NK-Group» (3:4) ще зіграють очний матч.

Для того, щоб приблизно орієнтуватися в можливих варіантах розвитку подій, пройдімося по кожній з команд.

«Слобожанщина». Для того, щоб залишитися на першому місці, «аграріям» достатньо не програти свій матч. Якщо така задача виявиться занадто складною, то бажано поступатися з різницею не більше, ніж в один м’яч, забивши при цьому не менше трьох голів.

«NK-Group». Краснопільців влаштує будь-яка перемога за умови, що «Лідер» втратить очки, або ж перемога з різницею у два м’ячі та більше у випадку перемоги «Лідера». Варіант з перемогою з різницею в один м’яч ми не розглядаємо, бо у такому випадку команді Сергія Шатьорного потрібно забивати не менше семи м’ячів.

«Лідер». Від «Лідера» зараз вже залежить не так багато. Щоб на щось розраховувати, «смугастим», звісно ж, потрібно обіграти «Елітбуд». За перше місце вийде зачепитися лише у тому разі, якщо сам «Лідер» переможе, а «NK-Group» обіграє «Слобожанщину» з різницею в один м’яч, але, при цьому, з рахунком не більшим, ніж 3:2 (1:0, 2:1, 3:2). Друге місце буде гарантовано, якщо «Лідер» зіграє не гірше, ніж «NK-Group» , але «Слобожанщина», при цьому, не програє. Або ж тоді, якщо «NK-Group» переможе з різницею в один м’яч, забивши не більше шести м’ячів.

«Елітбуд». Як і у випадку з «Peroff» «Елітбуд» ще цілком може посісти друге місце. Для цього необхідно, щоб «Слобожанщина» обіграла «NK-Group», а сам «Елітбуд» здолав «лідерів» з різницею у чотири м’ячі, або ж з різницею у три м’ячі, але забивши не менше шести голів. Якщо «NK-Group» набере очки, а «Елітбуд» переможе, або ж у ситуації, коли «NK-Group» програє, а «Елітбуд» виграє з меншою різницею, ніж у чотири м’ячі, то «будівельники» будуть третіми. Словом, можливих варіантів розвитку подій просто безліч, і розібратися в них, відверто кажучи, дуже складно. Найпростіше рішення для кожної з команд – просто грати на перемогу, намагаючись ще й покращити свою різницю голів. Ну а потім вже побачимо, чим усе у підсумку завершиться.

Коментарі закриті.