Асоціація футзалу Сумщини

Євро-2022. Україна здолала Казахстан і вийшла у півфінал!

Україна перемагає півфіналіста Кубку світу і виходить у півфінал чемпіонату Європи-2022

Вже практично традиційно для цього чемпіонату Європи обидві команди підійшли до цього матчу з кадровими втратами. 

У «синьо-жовтих» намітилася позитивна тенденція – нарешті повернулася трійка Разуванов-Педяш-Радевич після першого матчу. Зварич після ушкодження в минулому матчі теж грав на повну силу, за що подякуємо медичному персоналу і самому Михайлу. Так що у нашому складі був відсутній лише Артем Фаренюк. 

У збірної Казахстана кадрові проблеми були значно серйозніші. Через перевір жовтих карток не могли зіграти два лідери команди – натуралізовані бразильці Тайнан і Едсон та Валіуллін. Як ми побачили, Валіуллін таки вийшов, але це лише погіршило його стан. Це був серйозний удар по кадровому потенціалу підопічних Кака, оскільки на їхній лаві немає рівноцінної третьої четвірки. Зате повернувся після дискваліфікації Альберт Акбаліков, а то б ситуація для наших суперників взагалі виглядала б критичною. Так що можна було очікувати того, що Дуглас зіграє весь матч без замін.

Що цікаво, наш матч судила та сама бригада арбітрів, що й останню зустріч 3 туру з Португалією.

Тренерський штаб збірної України вирішив від добра добра не шукати і використовував ті дві четвірки, які себе вдало проявили у двох попередніх матчах. Кака лише з 5-ї хвилини почав точково замінювати гравців, використовуючи шість польових. Було зрозуміло, що високого темпу казахи не витримають і їм доведеться часто використовувати Ігіту, що й відбувалося насправді.

Перший тайм проводив в повільному темпі з частими підключеннями Ігіти у наших опонентів для контролю і розіграшу м’яча. Нерви відчувалися з боку обох команд. 

Команди обмінювалися поодинокими ударами здалеку, але без жодної небезпеки.

На 7-й хвилині Сірий зазнав ушкодження і його місце в другій четвірці посів Разуванов.

Вже за дві хвилини Турсагулов  пробив у стійку, а від неї м’яч влучив у Турсагулова і вилетів з нашого штрафного майданчика. Це був перший небезпечний момент у грі. Після цього казахи на пару хвилин активізувалися, але наш воротар нейтралізував загрозу від Оразова та Ігіти.

«Синьо-жовті» теж знаходили моменти для ударів, але перевірити п’ятиразового найкращого воротаря  світу ніяк не вдавалося

На 14-й хвилині Лебідь з четвертої спроби таки влучив у площину, але Ігіта забрав м’яч в руки.

За хвилину Валіулін замінив Акбалікова, що зазнав пошкодження і першим же дотиком порушив правила на Корсуні на лінії штрафного майданчика.

Шотурма впевнено реалізував пенальті і Кака після цього взяв тайм-аут. Тренер Казахстану наголошував на занадто обережній грі своїх підопічних і закликав їх активніше йти вперед.

Через пару хвилин участь Валіуліна у матчі завершилася накладенням льоду на коліно.

Тим часом українці могли збільшити перевагу. Шотурма у стилі воротаря, але ногою, закинув м’яч через все поле на Абакшина, але той головою не переграв Ігіту. Потім відбувся фантастичний рейд Чернявського, коли він пройшов трьох суперників і пробив у стійку.

Втім, кінцівка була за нашими суперниками, але Дуглас теж влучив у стійку, а потім програв свою дуель Ципуну.

Одразу після перерви Шотурма і Акбаліков перевірили готовність воротарів і позначили, що другий тайм буде значно цікавішим.

Підопічні Косенка не давали засумувати капітану Казахстана після розіграшу «стандартів». А той сам все частіше підключався до атак своєї команди і перевіряв пильність свого колег по амплуа.

На 25-й хвилині українці подвоїли рахунок. Зварич діагоналлю зі своєї половини майданчика знайшов Корсуна, який вибіг віч-на-віч, а той майстерно вирішив епізод в два дотики – 0:2.  
Після цього Ігіта вже повністю перекваліфікувався у польового гравця і почалася облога наших воріт.

Ми знову побачили море емоцій від наших гравців і лавки запасних, які після кожної вдалої дії заряджалися на подальшу боротьбу.

Підопічні Косенка тримали оборону і на 29-й хвилині під гру з п’ятим польовим з’явився Токаєв.

За хвилину після того «синьо-жовті» вибігли три в одного, але Шотурма чи то невдало прострілив чи то невдало пробив, проте це забулося, бо за мить Зварич відправи м’яч у порожні ворота – 0:3.

Після цього Абакшин відібрав поліуретанову кулю у Ігіти і влучив у стійку порожніх воріт. Після того Журба теж пробив трохи повз.

Тренерський штаб Казахстану одразу взяв тайм-аут і заспокоював своїх підопічних.

За 6 хвилин до фінальної сирени Акбаліков вийшов п’ятим польовим і Дуглас гарматним ударом поцілив у ближню «дев’ятку» – 1:3.

Тепер вже тайм-аут взяла наша збірна. Олександр Косенко наголошував на тому, що не треба збиватися на сумбур і не забувати виходити в атаку. Кака ж акцентував на тому, що гра психологічно перевернулася на бік його підопічних. Втім, як ми побачили, наша збірна вміє тримати удар.

Дуглас постійно надокучав Ципуну своїми ударами і українці під кінець дещо «підсіли», тож на останні пару хвилин вийшов свіжий Педяш. Проте казахи зуміли скоротити відставання до мінімуму – 2:3.

На щастя, за 23 секунди після цього Разуванов поцілив в осиротілі ворота суперника і повернув нам перевагу у +2 – 2:4.

До історичного результату залишалося 1,5 хвилини і команди встигли ще по разу засмутити одна одну. Але це вже не мало особливого значення, бо збірна України добула путівку у наступний раунд плей-оф.

«Синьо-жовті» вперше за 17 років вийшла у півфінал чемпіонату Європи! Фантастичний результат і блискуча гра від нашої збірної, але попереду на нас чекає «матч десятиліття», якщо не більше, тож до нього треба готуватися уже зараз.

Казахстан – Україна 3:5 (0:1)
Зігго Дом – Амстердам
Арбітри: Хуан Галлардо (Іспанія), Алехандро Мартінес Флорес (Іспанія), Давід Урданос Апестегія (Іспанія)
Хронометрист: Григорій Ошомков (Естонія)
Казахстан: Ігіта (вр, к) – Кнауб, Турсагулов, Дуглас Жуніор, Оразов – Акбаліков, Єсєнаманов – Валіуллін – Токаєв – Карагулов.
Запас: Атантаєв (вр), Сагіндиков.
Україна: Ципун (вр) – Чернявський, Корсун, Шотурма (к), Зварич – Лебідь, Сірий, Абакшин, Журба – Разуванов – Педяш.
Запас: Савенко (вр), Радевич.
Голи: Дуглас Жуніор 33’52” (гп – Оразов), Оразов 37’56” (гп – Єсєнаманов), 39’16” (гп – Дуглас Жуніор) – Шотурма 14’07” (пен.), Корсун 24’51” (гп – Зварич), Зварич 29’40” (гп – Чернявський), Разуванов 38’19”, Лебідь 38’44”
Попередження: Турсагулов, 22’44” (Казахстан)
Загалом ударів: 53 (20) – 38 (21)
В площину: 18 (3) – 12 (5)
Повз: 18 (11) – 19 (10)
Заблокованих ударів: 7 (6) – 17 (6)
Каркас воріт: 3 (2) – 2 (1)
Кутові: 11 (3) – 9 (6)

Футзал України

Фото: УЄФА

Коментарі закриті.