Асоціація футзалу Сумщини

Євро-2022. Україна розтрощила Сербію

Україна здобуває перемогу у першому з двох своїх «фіналів» на груповому етапі

Перед стартом одного з двох вирішальних для нас матчів на груповому етапі наша ситуація виглядала близькою до критичної. Українцям обов’язково треба було перемагати незручного суперника з якомога більшим рахунком. Крім того, тренерський штаб не міг розраховувати одразу на чотирьох універсалів: Педяша, Радевича, Разуванова і Журбу. Хоча й у сербів вистачало й власних кадрових проблем.

Тренерський штаб здійснив зміну у стартову четвірку – замість Ігоря Чернявського місце «стовпа» посів Артем Фаренюк.

Українці вийшли з потужним емоційним зарядом і, на щастя, не «перегоріли», а спрямували всі емоції в правильне річище. Після кожної вдалої дії слідувала емоційна реакція наших гравців, яка додавала ще більше сил для подальшої боротьби.

Вже на 22-й секунді класну комбінацію Зварич завершив ударом в дотик зліва, але пробив вище. Вже на 70-й  секунді Зварич результативно завершив таку саму комбінацію після пасу Шотурми – 0:1.

«Жовто-блакитні» засвоїли урок першого матчу і не скинули оберти, а продовжували тиснути. Ще не завершилась друга хвилина, а Абакшин дивом не замкнув дальню стійку. Згодом Фаренюк пробивав п’ятою, але Момчилович не дав себе переграти.

На 5-й хвилині ми побачили справжнє ноу-хау від нашого тренерського штабу і Кирил Ципун навіть приєднався до атаки нашої команди. Окремо варто відзначити відмінні дальні вкидання рукою нашого віцекапітана. Не раз і не двічі наш воротар вдалим виконанням цього елементу створював гольові нагоди для своїх партнерів.

За хвилину після розіграшу ауту м’ячі від п’яти Васича відскочив у ворота сербів – 0:2.

Більш ніж вдалий старт для нашої команди, але Томич двічі впродовж хвилини пробував засмутити Ципуна, однак наш воротар сьогодні діяв блискуче.

Українці зустрічали суперника від центральної лінії й намагалися діяти компактно та не програвати єдиноборств.

Наш тиск попереду зменшився і серби поступово почали перехоплювати ініціативу. Підопічні Деяна Маеса внаслідок індивідуальних дій все частіше почали обігрувати наших гравців один в один і виходити на ударні позиції.

На 11-й хвилині наш тренерський штаб дуже вчасно взяв тайм-аут після якого вдалося повернути собі контроль над грою.

А на 15-й хвилині Лебіль з льоту потужно пробив ледь не з центра майданчика, а Абакшин встиг перед воротарем підправити удар –0:3. Прийшов час брати тайм-аут наших суперників.

В останні хвилини  серби помітно занервували, почали частіше помилятися і нам вдалося цим скористатися. Ігор Чернявський дальнім ударом вразив переграв Момчиловича – 0:4. Після цього один з найменш досвідчених наших збірників порадував святкуванням з сальто.

Українцям вдалося втримати цей приємний рахунок до самої перерви.

Після початку другого тайму серби серйозно взялися до справи: Томич нас пробачив пробивши з пари метрів повз ворота, а Ципун виручив нас після удару Стойчевски та виходу віч-на-віч Пршича з добиванням. Ще й 3 порушення в нашому пасиві, зароблені за 5 хвилин, не додавали позитивних емоцій.

Втім, українці не відсиджувалися «в шанцях» під тиском на свої воротах, а й знайшли моменти для «уколів», проте Сірий і Шотурма програли свої дуелі першому номеру сербів.

Підопічні Косенка витримали стартовий натиск суперників і після 26-ї хвилини вирівняли гру, тож стало значно спокійніше.

На 33-й хвилині Момчилович перевів у стійку удар Абакшина, а лише через хвилину наші збільшили перевагу. Швидка атака в 5 передач завершилася ударом Зварич майже у порожні ворота – 0:5.

Одразу після цього Деян Маес випустив Младена Коцича п’ятим польовим.

Під час штучної більшості серби запам’яталися тільки ударом Ракича у поперечину. В іншому ж ситуація залишалася контрольованою для нашого захисту.

Героєм 39-ї хвилини став Ігор Корсун, який спочатку пробіг з м’ячем повз порожні ворота, але за мить фантастичним ударом поцілив у порожні ворота зі своєї половини – 0:6.

Одразу після цього «жовто-блакитні» втратили концентрацію і при розіграші кутового цим скористався Томич – 1:6. Олександро Косенко одразу зреагував на це тайм-аутом і українці дограли без зайвих ексцесів.

Це найкращий матч збірної України за якістю гри за останні два роки після зустрічі з Іспанією у відборі до Кубку світу-2021 (1:3), що відбувся 2 лютого 2020 року. Якщо ж якість гри поєднувати з результатом, то це без сумніву найкращий матч нашої збірної під керівництвом Олександра Косенка.

Сьогодні ми стали свідками фантастичної гри у виконанні «жовто-блакитних». Проте розслаблятися рано, бо попереду на нас чекає не менш важливий матч з Португалією.

Сербія – Україна 1:6 (0:4)
Зігго Дом, Амстердам

Арбітри: Давід Ніссен (Данія), Габор Ковач (Угорщина), Седрік Пеліссьє (Франція)
Хронометрист: Адмір Захович (Словенія)

Сербія: Момчилович (вр) – Васич, Рамич, Д. Томич, Петров – Алексич, Коцич, Пршич (к), Ракич – Стойчевски
Запас: Вулич (вр), Милосавлевич.

Україна: Ципун (вр) – Фаренюк, Корсун, Шотурма (к), Зварич – Лебідь, Сірий, Чернявський, Абакшин
Запас: Савенко (вр). 

Голи: Д. Томич 38’59” (гп – Рамич) – Зварич 1’10” (гп – Шотурма), 33’54” (гп – Корсун), Васич 5’51” (а/г, гп – Лебідь), Абакшин 14’27” (гп – Лебідь), Чернявський 19’12” (гп – Сірий), Корсун 38’40” (гп – Ципун)
Попередження: Алексич 13’57”, Ракич 19’08”, Момчилович 30’56” – Зварич 23’28”, Ципун 24’54”

Загалом ударів: 53 (27) – 32 (18)
В площину: 21 (11) – 13 (6)
Повз: 15 (9) – 10 (5)
Заблокованих ударів: 9 (7) – 17 (7)
Каркас воріт: 2 (0) – 0 (0)
Кутові: 10 (5) – 8 (6)
Порушення: 7 (4) – 6 (3)

Футзал України /futsalua.org/

Фото УЄФА

Коментарі закриті.