Асоціація футзалу Сумщини

Євгеній Петраков: “Наш абсолютний пріоритет в роботі – це дитячо-юнацький футзал”

По завершенню футзального сезону, прес-служба АФС поспілкувалась з Євгенієм Петраковим відносно підсумків сезону та планів на майбутнє.

  • Будь ласка, підбийте короткі підсумки зимового сезону.

Безумовно, сказати, що це був найскладніший футзальний сезон – це значить ні чого не сказати. Навіть ті обмеження, які були під час Covid-19, в порівнянні з цьогорічними умовами проведення здадуться просто незначними перешкодами. І разом з тим, ми змогли як розпочати, так найголовніше і завершити цьогорічний чемпіонат. Щодо самого чемпіонату, то у Вищій лізі підібрався, мабуть, найконкурентніший склад учасників за всі роки. І велика очкова перевага Технології-Агросвіт над Україною (Токарі) явно не є відображенням такої великої різниці між командами. Також цьому підтвердження і різноманіття результатів, коли команди з нижньої частини турнірної таблиці регулярно набирали очки у матчах з лідерами. Десь схожа картина була і в лігах нижче, де чемпіон визначався в останніх турах. Окремо відзначу і проведення відкритого чемпіонату м.Суми серед дітей. В змаганнях прийняли участь 31 команда в трьох вікових категоріях з різноманітних міст та селищ Сумської області. Це те, чим зараз ми пишаємося, і надалі  наш абсолютний пріоритет в роботі – це дитячо-юнацький футзал. Акцент на дитячому футзалі буде і в наступному сезоні.

  • Як була представлена Сумщина на всеукраїнському рівні?

Розпочнемо з того, що роменський Рятувальник прийняв рішення заявитися до Екстра ліги України. І дуже важливо, що вже в першому сезоні у «вишці» команда досить гучно заявила про себе. Якщо ще у жовтні-листопаді роменчани розглядались як постачальники очок для інших колективів, то вже після Нового Року підопічні Ігоря Салівона значно додали у всіх ігрових аспектах, а разом з тим і почали демонструвати значно конкурентніший футзал. Як результат вихід до плей-офф Екстра-ліги, де Рятувальник створив дуже гучну сенсацію, перегравши у першому матчі Ураган. Ну і в Кубку України вихід до 1\2 фіналу можна розцінити як значний успіх. Окремо хочеться відзначити керівництво команди, з яким довелося не одну гру подивитись у Сумах. Після прикрих поразок, чи відверто програних ігор ні разу не довелося почути якихось емоційних висловлювань та зривів. Працювати та працювати ще і ще – ось що було завжди чути після складних матчів. Мабуть, така підтримка та довіра передалась як тренерському штабу на чолі з Ігорем Салівоном так і всім хлопцям. Тож, при нагоді хочеться привітати команду з таким результатом та побажати і далі рухатись до поставленої мети.

У Першій лізі Технологія-Агросвіт змогла завоювати бронзові медалі!  Але справа в тому, що від першого місця, команду відділили якісь допоміжні показники. Рахувалася навіть не різниця м’ячів між командами, що набрали однакову кількість очок, а кількість голів забитих команді, що зайняла останнє місце. Тобто, аби підопічні Мисловського виграли наприклад 4-2 останню гру, то стали б чемпіонами, чи Любарт (що став чемпіоном) переміг Запоріжжя з різницею на м’яч-два менше, то Технологія вже була б друга. Каламбур в тому, що навіть на церемонії нагородження, чемпіон дізнався про своє чемпіонство лише після того, коли оголосили срібного призере. На моїй пам’яті  в історії українського футзалу, ще такого не було. Тож, підсумовуючи, це більше ніж гідний виступ, можна навіть назвати його історичним.

У Другій лізі України взяли участь Україна (Токарі) та СумДУ. Обидві команди здолали першу стадію, та припинили участь у ¼ фіналу, загалом показавши не погану гру. Окремо, зауважу, що з різних причин, найголовніша з яких фінансова, до Другої ліги не зміг заявитися Сумихімпром-СДПУ. Як на мене, цій команди було до снаги поборотися і за медалі Другої ліги, але цього річ не судилося.

Команда Likarske спробувала свої сили у турнірі АФЛУ у Львові.

У ветеранських змаганнях Сумщина традиційно представлена 3-4 колективами у різних вікових категоріях. Приємно, що з’явились і «молоді» ветерани, якщо можна так висловитись. Сергію Змієвському вдалося зібрати доволі непоганий колектив, та непогано виступити на першому етапі. Відзначу, що і голова Асоціації футболу Сумської області Андрій Прохорович також був присутній в якості гравця на турнірі у Житомирі, але у більш старшій віковій категорії. Присутність Динамо (Суми) на цих змаганнях вже навіть не є новиною.

Ну і найголовніше, нарешті, Суми були представлені і на чемпіонаті України серед дітей. ФК Лідер, який очолює відомий футзаліст та тренер, Володимир Саєнко,  вдалося з першого разу здобути срібло! Не аби яке досягнення, тим паче, для дебюту. Також, традиційно, і Барса (Шостка) була учасниками всеукраїнського чемпіонату. На додаток, дівоча команда Конотопу також прийняла участь у змаганнях такого рівня.

Тож, користуючись нагодою, хочу висловити слова подяки всім керівникам, тренерам, гравцям та представникам команд, які знайшли можливість у цей не простий час представляти Сумщину на всеукраїнському рівні.

  • Розкажіть про найближчі плани

В найближчих планах це проведення літнього чемпіонату з футзалу, який повинен стартувати десь наприкінці травня. Тож, запрошую до участі всіх бажаючих. Про плани на наступний сезон, безумовно, говорити дуже зарано.

  • Кому хотілось би подякувати за проведений чемпіонат?

Ну перш за все, це хлопці що боронять нашу землю від агресора, та дають змогу грати в футзал у відносно мирному місті. Дуже, дуже багато футзалістів, що грали в чемпіонаті АФС пішли до лав Збройних Сил України. Це і Максим Ганжа, і Олег Ляпа, Данил Параконний, Сергій Ткаченко, Дмитро Богачов, Олександр Яценко, Віталій Білокур та ще багато хто. Володимир Лавський та Олександ Єлканов, що були на чолі прес-служба АФС також змінили «перо» на зброю. Всі вони дають змогу нам грати тут і зараз. Нажаль є і втрати – загинув Ігор Острога…

Традиційно, маємо підтримку на всіх рівнях. За весь час не було ні одного питання, в якому б нас не підтримав голова АФСО Андрій Прохорович, який постійно відвідує і матчи чемпіонату Сумщини з футзалу, так і приймає активну участь у футзальному житті регіону. Відмінна комунікація з керівником управління молоді та спорту Сумської ОДА Євгеном Походня. Користуючись нагодою, дякую йому від всіх наших команд, які приймали участь у різних всеукраїнських стартах та турнірах. Без його підтримки нам би було вкрай важко, як отримати можливість проводити матчі ектра-ліги в Сумах, так і делегувати команди на різноманітні змагання. Також другий рік поспіль разом з відділом спорту сумської міської ради, який очолює Єлізавета Обравіт провели дуже якісний дитячий чемпіонат у трьох вікових категоріях. Ну і традиційний привіт Вірі Володимирівні Мотричко, заступнику сумського міського голови, що щиро опікується всіма нашими справами та палко підтримує всі наші ідеї та починання.

Також хотілось би подякувати всім керівникам клубів, що знаходять у цей не простий період кошти та час на футзал. Ну і нашим незмінним партнерам компаніям Сервім Люкс, smachnakava.com.ua та football-profi.com.ua. Окрему відзначу і сімейний ресторан Family, який виступив партнером Асоціації в зимовому чемпіонаті. По завершенню сезону, отримали від офіційного партнера АФУ, компанії Select, м’ячі для проведення змагань. Також м’ячі від Select отримають і наші представники у Першій та Другій лігах чемпіонату України. Тож, підсумовуючи, ще раз дякую всім, хто долучився до проведення футзальних змагань цього військового сезону.

Коментарі закриті.