Асоціація футзалу Сумщини

Друга ліга України. Сумщина. Статистичні підсумки

У другій частині нашого підсумкового матеріалу, присвяченого Суперлізі Асоціації футзалу Сумщини, яка, нагадаємо, мала статус регіонального відбіркового етапу Другої ліги чемпіонату України, ми вирішили дослідити статистичні показники команд. У першу чергу, усіх, звісно ж, цікавлять голи. Найкращу різницю забитих та пропущених м’ячів за підсумками сезону саме у Суперлізі (на другому етапі чемпіонату), що не дивно, мають “Рятувальник” і “Агросвіт”. Обидва колективи у п’яти матчах забили по 20 м’ячів, а пропустили усього по сім. На третьому місці з різницею 18-15 йде краснопільський “Явір”, а от найгірший показник має “CompService”, який пропустив аж 31 гол. Тим не менш, саме у складі “комп’ютерників” грав найкращий бомбардир турніру – Ігор Маценко. На його рахунку 75% (!) м’ячів, які забив його колектив. Що цікаво, у складі команд топ-трійки яскраво виражених бомбардирів не було. Тут ніхто не забив більше чотирьох голів.

Тепер перейдемо до дослідження результативності гравців команд, які у підсумку вийшли до Суперліги, на першому етапі чемпіонату. Як ви вже напевно знаєте, уся трійка призерів Суперліги зайшла туди якраз з групи А Brocar Вищої ліги. У цій підгрупі найвища результативність була у роменського “Рятувальника” – 57 м’ячів у 12 іграх (у середньому – 4,75 м’ячів за гру). У рижівського “Агросвіта” цей показник був значно нижчим – 2,9 м’ячів за гру (35 у 12 іграх). Проте, саме підопічні Мисловського тоді фінішували на першому місці. Ну а “Явір” став третім з від’ємною різницею м’ячів (27-28).

Якщо у фінальній частині чемпіонату автори голів у складі цього тріо розподілялися, скажімо так, більш-менш рівномірно, то на відбірковій стадії у кожного колективу був свій лідер-бомбардир. У складі “Агросвіта” 11 голів на свій рахунок записав Сергій Літній, а “рятувальник” Сергій Бабинін та Олександр Стрибак із “Явора” забили по десять м’ячів. Що цікаво, друга частина сезону у плані результативності видалася саме для цих гравців не надто вдалою. Лише Стрибак провів її на своєму звичному рівні, а от Бабинін та Літній відзначилися лише один та два рази відповідно.

Перед тим, як починати говорити про групу Б Brocar Вищої ліги, зазначимо, що тут команди, у зв’язку з меншою кількістю учасників, зіграли на дві гри менше. Відповідно, оцінюючи показники результативності, потрібно робити поправку на це. Якщо оцінювати командні показники, то можна зробити висновок, що у валіївського “Спартака” та “Lex VSK-СумБуд” вони були майже рівними (39-24 у “спартаківців” проти 40-21 у “прокурорів”). Як бачите, тут теж команда з кращою різницею м’ячів стала другою. Середній показник результативності у цих команд був нижчий, ніж, наприклад, у “Рятувальника”, але відчутно кращий, ніж у “Агросвіта” (3,9 забитих м’ячів у середньому за гру у “Спартака” та 4 – у “Lex VSK-СумБуд”).

Тепер про індивідуальні показники. Незважаючи на меншу кількість зіграних матчів, “комп’ютерник” Ігор Маценко досяг планки у 10 голів. Фактично це означає, що він у середньому забивав один гол за гру. Його найближчий переслідувач (Сергій Чугай з валіївського “Спартака”) відзначився на два рази менше. Як і у ситуації з групою А, більшість гравців, які мали доволі високі показники результативності на першому етапі чемпіонату, суттєво здали свої позиції на другому етапі. Мова, звісно ж, йде суто про цифри, а не про якість гри. Суттєвий крок уперед у цьому плані зробив лише Олександр Яценко, який, до того ж, у Суперлізі пропустив останню гру через дискваліфікацію.

Кращим бомбардиром в умовному загальному заліку цілком прогнозовано став Ігор Маценко, якого сміливо можна назвати відкриттям сезону. Скласти йому конкуренцію цілком міг Сергій Літній, але після старту Суперліги він забив надто мало. Нижче приводимо рейтинг топ-бомбардирів сезону які за підсумками двох етапів зимового чемпіонату у сумі забили 10 і більше м’ячів.

Коментарі закриті.