Асоціація футзалу Сумщини

Чемпіонат України (U-17): огляд першого ігрового дня

У Сумах стартував другий «з’їзний» тур чемпіонат України (U-17). За його підсумками визначиться найсильніша команда у цій категорії. А поки що на майданчику СДПУ ім. А. Макаренка відбулись поєдинки першого ігрового дня.

І вже перша гра стартового ігрового дня була з розряду центральних, адже господарі майданчику, вихованці КЗ ДЮСШ СРР, грали з поточним лідером – львівською КІВС «Енергією». Одразу варто зазначити, що ця гра вийшла дуже бойовою. Перш за все, було цікаво подивитись на очну боротьбу претендентів на звання найкращого бомбардира чемпіонату – Тимціва, Сметаненка та Бабаніна. Щоправда, останній не грав через ушкодження. Тому, залишалось подивитись на Тимціва та Сметаненка. Тут же варто додати, що «енергетикам» не міг допомогти в цих змаганнях їх капітан – Ярослав Квасній, який був викликаний до юніорської збірної України для підготовки до товариських матчів з Сербією. Натомість, у господарів була наявна проблема з воротарями.

І вона проявилась на початку гри, коли Лютий, який за відсутності Кваснія отримав капітанську пов’язку, відкрив рахунок. Однак, цей швидкий гол не вплинув на настрій господарів майданчику, які могли кілька разів змусити Грицківа капітулювати. Однак, голкіпер «енергетиків» грав бездоганно, особливо на виходах. Тим не менш, на 6-й хвилині сумчани могли зрівняти рахунок, якби Макшанець влучив у ворота з дуже перспективної позиції. Покарання за це прийшло вже за кілька миттєвостей, коли Константінов подвоїв перевагу львів’ян. Здавалось, що після того, як рахунок став 2:0, підопічні Назара Станкевича зможуть надалі безболісно контролювати хід поєдинку. Однак, насправді все вийшло трохи інакше. Підопічним Миколи Дерев’янка вдалося протягом однієї лише 8-ї хвилини двічі вразити ворота галичан. І що цікаво – один з м’ячів був на рахунку Сметаненка, що дозволило йогу впритул наблизитись у списку бомбардирів до Тимціва. Тепер у капітана КЗ ДЮСШ СРР було дев’ять забитих м’ячів, а у одного з лідерів «Енергії» – десять. А другий м’яч у ворота Грицківа забив Макшанець, який зміг виправитись за той момент, який він змарнував раніше.

Така ситуація змусила Назара Станкевича взяти тайм-аут, після якого львів’яни спробували заграти агресивніше в атаці. До того ж, вони намагались грати широким фронтом, використовуючи всю ширину майданчику. Але треба віддати належне сумчанам, які відповідали на це своїми атаками, після яких Грицківу доводилося вступати у гру. Але м’яч опинився у сітці як раз сумських воріт. Це Константінов оформив дубль, а заодно і вивів «Енергію» вперед. Сумчани спробували відігратись ще до перерви, але цього підопічним Миколи Дерев’янка зробити не вдалося.

Натомість, на початку другої половини гри Сметаненко таки змусив Грицківа втретє витягати м’яча з сітки власних воріт. І завдяки цьому голу капітан КЗ ДЮСШ СРР зміг зрівнятися з Тимцівим у гонці бомбардирів. Більше того – трохи згодом Сметаненко міг стати автором результативної передачі, однак завершення атаки від його партнерів не стало гольовим. Тим не менш, такий початок другого тайму задав тон самій грі. Господарі майданчику були не проти вийти вперед, але «енергетики» намагались у цей час не форсувати події. Однак, згодом вони почали «вибухати» своїми атаками. І тоді у сумчан почали з’являтись певні проблеми. А коли на 29-й хвилині Романчукевич після атаки «Енергії» широким фронтом вивів свою команду вперед, то стало зрозуміло, що сумчанам треба ризикувати. Однак, Сметаненко та компанія спочатку намагались вирівняти цифри на табло спорткомплексу СумДПУ ім. А. Макаренка у рівних складах, не залучаючи п’ятого польового.

Більш скрутним став стан сумської команди після того, як на 33-й хвилині Константінов оформив хет-трик. І тепер вже господарям майданчику дійсно треба було ризикувати. Однак, тільки незадовго до кінця гри сумчани перейшли на гру з п’ятим. Щоправда, це все-таки принесло свої плоди. Підопічні Миколи Дерев’янка змусили своїх львівських візаві перевищити ліміт командних фолів, і в результаті Сметаненко отримав шанс зробити хет-трик. Однак, капітан КЗ ДЮСШ СРР не зміг переграти Грицківа з 10-метрової позначки. Щоправда, через кілька миттєвостей Макшанець скоротив відставання своєї команди до мінімуму, однак врятувати гру господарям майданчику не вдалося.

КІВС «Енергія» (Львів) – КЗ ДЮСШ СРР (Сумський р-н) – 5:4
Голи: Лютий (2), Константінов (7, 14, 33), Романчукевич (29) – Сметаненко (8, 19) Макшанець (8, 36)
Попередження: Сметаненко (36) – Лютий (11)
На 36-й хвилині Сметаненко (КЗ ДЮСШ СРР) не реалізував 10-метровий (воротар)

Трохи відпочивши від напруженої гри з «Енергією», представникам Сумщини потрібно було зіграти ще один поєдинок. Цього разу – проти «Юності» з Лозової. Тут вже підопічні Миколи Дерев’янка були фаворитами. Однак, не треба було виключати і фактор втоми, яка, безумовно, вже встигла накопичитись у господарів майданчику. Тим не менш, вони одразу показали свій намір грати першим номером, створивши кілька небезпечних моментів біля воріт лозовчан. Щоправда, представники Харківщини теж мали один момент на початку гри, але його не реалізував Сприль. А трохи згодом більш реальну нагоду для взяття воріт Балиновського мав Головченко. Однак, незважаючи на ці моменти, рахунок залишався не відкритим. Хоча треба відзначити, що випади «Юності» ставали дедалі більш небезпечними. І, зрештою, одна з контратак підопічних Олександра Кузьменка призвела до голу від Скотаренка – 0:1. Але буквально тут де лозовчани привезли собі вільний удар, який, щоправда, не був втілений у гол. А ще в одному епізоді Бондаренко поцілив у стійку.

Тим не менш, «Юність» продовжувала робити акцент на контратаки. І від цього гра виглядала дуже жвавою. Хоча, якщо чесно сказати, то темп матчу і так був дуже високим. Але сумчани, вочевидь, булт до цього готовими. Вони відповідали своїми атаками, і на 10-й хвилині їм, «завдяки» автоголу Скотаренка, вдалося відновити перевагу. Після цього гра пішла на зустрічних курсах. І це також відобразилось на рахунку – обидві команди обмінялися голами. Після того, як рахунок став 2:2, сумчани вирішили перебрати ініціативу до себе. Фактично можна сказати, що кінцівка першого тайму пройшла під їх диктовку. Хороші моменти для взяття воріт мали Доленко та Єрмак, але забити їм не вдалося. І це призвело до того, що у першому таймі переможець не був виявлений.

На початку другого тайму чудову можливість вивести «Юність» вперед мав Головченко. Але його спроба виявилась невдалою. Натомість, сумчани намагались більше «завантажувати» Сметаненка, який вдало виконував функції «стовпа», створюючи моменти як для себе, так і для партнерів. Однак, незважаючи на це, рахунок залишався нічийним. По такій грі будь-який гол міг змінити розстановку сил на майданчику. Але поки що сумчани намагались більше грати першим номером, а лозовчани досі робили ставку на свої небезпечні контратаки. Варто сказати, що «Юність» в одному з епізодів була реально близькою до голу, однак Балиновський впорався з класним дальнім ударом Боєва. Також неможливо не відзначити той факт, що протягом другого тайму майже на кожному сантиметрі майданчику точилась безкомпромісна боротьба – суперники не хотіли поступатися в жодному з ігрових епізодів. Мабуть, саме бажання не поступатись у боротьбі призвело до вилучення на 26-й хвилині Сметаненка та Рижикова. Останній намагався стримати капітана КЗ ДЮСШ СРР у межах правил, однак в результаті зав’язалась боротьба між гравцями, яка ледь не переросла у сутичку. Аби уникнути подальшиш конфліктів, арбітри показали обом винуватцям епізоду по червоній картці. Вочевидь, це був більш значний удар саме для господарів майданчику, які втратили свого лідера.

Відігравши дві хвилини у меншості, обидві команди, після того, як склади знову вирівнялись, намагались все-таки схилити шальки терезів на свою користь. Вочевидь, більше цього хотіли сумчани, які намагались більше створювати небезпечних нагод у чужих воріт. Але «Юність» тримала оборону та все-таки сподівалась, що в одному з епізодів їй вдасться провести результативний контрвипад. Однак, наприкінці другого тайму «Юність» здобула п’ять фолів, і тепер їй треба було грати дуже обережно, щоб не привезти собі дабл-пенальті. Втім, до цього справа не дійшла. Проте, вона дійшла до серії пенальті. А там далося взнаки те, що у сумчан була проблема з воротарями. Гравці «Юності» бездоганно виконали свої удари, і це призвело до перемоги команди з Лозової по пенальті.

КЗ ДЮСШ СРР (Сумський р-н) – «Юність» (Лозова) – 2:2 (по пенальті – 1:3)
Голи: Скотаренко (10 – автогол), Сметаненко (13) – Скотаренко (7), Головченко (13)
Попередження: Єрмак (35), Проценко (36)
Вилучення: Сметаненко (26) – Рижиков (26)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Коментарі закриті.