Асоціація футзалу Сумщини

Чемпіонат України (U-17). Огляд матчів третього ігрового дня

Останній ігровий день завершального етапу чемпіонату України (U-17), в принципі, вже мав суто спортивний інтерес. Адже давно стало відомо, що чемпіоном буде КІВС «Енергія». Однак, немає сумнівів у тому, що «енергетики» хотіли завершити цей чемпіонат перемогою. Тим більше, що після поразки над КЗ ДЮСШ СРР у поєдинку, який відбувався напередодні, підопічні Назара Станкевича, вочевидь, мали подвійну мотивацію.

В принципі, відкрити рахунок львів’яни могли вже на початку зустрічі, коли у ворота «Юності» був призначений вільний удар. Однак, цей «стандарт» «енергетики» не змогли втілити у гол. Тим не менш, вони продовжили грати першим номером. Проте, акцентованих ударів по воротах Гаврищука було мало. А на 4-й хвилині могла відзначитись «Юність», однак Дорохов не встиг замкнути простріл з лівого флангу. Покарання за цей змарнований момент прийшло трохи згодом, коли Тимців збільшив свою перевагу над переслідувачами у суперечці бомбардирів, забивши свій черговий гол. А ще за кілька хвилин Саламаха міг збільшувати рахунок на свою користь, але не зміг переграти Гаврищука у ближньому бою.

Також неможливо не відзначити той факт, що «енергетики», на відміну від програного матчу КЗ ДЮСШ СРР, грали більш впевнено та спокійно. Можливо, далося взнаки те, що цього разу львів’янам зміг допомогти Лютий, який у грі з сумчанами не брав участі через температура. Тому, у галичан не було такого «бійця», який би міг «вигризати» м’ячі для своєї команди. Тепер він був. І це додало впевненості «зеленим».

А тим часом «Юність» створила кілька небезпечних моментів біля львівських воріт. Все почалося з нагоди, яку мав Гаража. Потім кілька разів довелося вступити у гру Грицківу. Ще в кількох епізодах удари лозовчан блокували «енергетики». Відповідно, це допомагало галичанам тримати нехай і мінімальну, але перевагу в рахунку. А найбільш небезпечна нагода могла би бути, коли Грицків не сфолив проти суперника за дев’ять секунд до перерви. «Юність» заробила право на перспективний штрафний, однак зрівняти рахунок не змогла.

На старті другого тайму «Енергія» спробувала забити швидкий гол. Однак, гравці «Юності» витримали цей стартовий спурт від львів’ян. Щоправда, витримавши цей спурт, лозовчани не змогли відповісти своїми атакуючими діями. Натомість, на 23-й хвилині Тимців оформив дубль, і це, вочевидь, мало вже зняти всі питання щодо переможця гри. Але «енергетики» продовжували створювати моменти біля чужих воріт. Той же Тимців мав кілька нагод для того, щоб як мінімум оформити хет-трик. Але забити судилося Константінову, який вийшов віч-на-віч з Гаврищуком та пробив. М’яч від дальньої штанги влетів у ворота. Так рахунок став 3:0. Тепер питання полягало в тому, чи зможе «Юність» забити бодай би «гол престижу». Скажемо відверто: моменти у лозовчан були. Однак, спортивне щастя було не на їх боці.

Під кінець гри «енергетики» вирішили трохи пограти вп’ятьох – просто для того, щоб більше потримати м’яч у себе. І це їм, в принципі, вдавалося. Більше того – подекуди, граючи у більшості, львів’яни мали ще кілька нагод для того, щоб збільшити свою перевагу. Але за півтори хвилини до кінця Литвиненко таки відквитав один м’яч, забивши у порожні ворота «Енергії». Можна сказати, що цей гол підсолодив гірку пігулку поразки для «Юності». А «Енергія» поставила масну чемпіонську крапку за п’ять секунд до фінальної сирени. Тимців оформив хет-трик та встановив остаточний результат гри – 4:1 на користь свіжеспечених чемпіонів України (U-17).

КІВС «Енергія» (Львів) – «Юність» (Лозова) – 4:1
Голи: Тимців (6, 23, 36), Константінов (28) – Литвиненко (35)
Попередження: Константінов (9), Грицків (18)

Останній матч чемпіонату України (U-17) з турнірної точки зору вже нічого не вирішував. Можна було вже сміливо сказати, що в цій грі устрілись бронзовий та срібний призери. Але сумчани, які грали вдома, безумовно, мали більше бажання завершити цей чемпіонат перемогою. Тому, і не дивно, що вони з перших хвилин почали чинити тиск на ворота «Юності». Однак, лозовчанам не тільки вдалося з честю вийти з цього тиску, а й вирівняти гру. Більше того – підопічні Антона Кузьменка перевели її на половину майданчику сумчан. І це скоро дало свої плоди. Біля воріт Балинського почали з’являтись моменти. І один з них на 11-й хвилині був втілений у гол Боєва. Тепер господарям майданчику треба було відіграватись. Однак, зробити це швидко у підопічних Миколи Дерев’янка не виходило, хоча вони і намагались пришвидшити темп гри. Однак, після того, як темп гри став більш швидким, збільшився і відсоток боротьби на майданчику. Але на рахунок це не вплинуло – він залишався таким же, як і після 11-ї хвилини.

Невідомо, що сказав своїм підопічним у перерві Микола Дерев’янко, але представники Сумщини вийшли на другий тайм з бажанням забити швидкий м’яч. І це їм вдалося. На 20-й хвилині Бабанін зрівняв рахунок, і обом командам довелося все починати спочатку. Хоча все-таки варто відзначити, що після забитого голу господарі майданчику почали грати більш активно на чужій половині. Проте, були і такі епізоди, коли сумчани могли пропустити після дуже небезпечних атак «Юності». Тут, перш за все, можна згадати удар Головченка, з яким зміг впоратись Балінський. Пізніше лозовчани мали ще кілька моментів, однак схилити шальки теерзів на свою користь їм не вдавалось. У відповідь сумчани могли забити після двох дальніх ударів Проценка, один з них навіть прийшовся у стійку воріт.

З плином часу біля обох воріт ставало все гарячіше. І чим менше залишалось до кінця основного часу, тим більшою була вірогідність того, що доля гри буде вирішена у серії післяматчевих пенальті. Зрозуміло, що цього не хотіли обидві команди. Тому, вони намагались вирішити очну суперечку в основний час. Але вже вдруге за ці три дні обидві команди були вимушені прибивати післяматчеві 6-метрові. А там перемогу святкували вихованці КЗ ДЮСШ СРР.

«Юність» (Лозова) – КЗ ДЮСШ СРР (Сумський р-н) – 1:1 (по пенальті – 5:6)
Голи: Боєв (11) – Бабанін (20)
Попередження: Проценко (16)

За підсумками чемпіонату України були визначені найкращі гравці. Двоє з них отримали спеціальну відзнаку від сайту «5х5». Це голкіпер КІВС «Енергії» Ростислав Грицків та гравець КЗ ДЮСШ СРР Дмитро Доленко. Найкращими гравцями чемпіонату за версією Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ були визнані Антон Чудний (КІВС «Енергія», найкращий воротар), Олександр Гаража («Юність», найкращий захисник), Владислав Бабанін (КЗ ДЮСШ СРР, найкращий гравець турніру) та Ігор Тимців (КІВС «Енергія», найкращий бомбардир – 13 м’ячів).

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Коментарі закриті.