Асоціація футзалу Сумщини

BROCAR Вища ліга. Група Б. Підсумки 9-го туру

У суботу, 30 січня, у групі Б BROCAR Вищої ліги відбулися матчі передостаннього, дев’ятого, туру. Звітний тур дав нам відповіді на кілька важливих питань, але загалом інтриги у цій підгрупі після нього не поменшало. Так чи інакше, усе вирішиться в останній ігровий день першого етапу чемпіонату. Ну а ми, як і завжди, спробуємо виокремити найцікавіші події зіграних матчів.

Реванш «по-чемпіонськи»

У одному з двох головних матчів туру валіївський «Спартак» узяв не надто переконливий реванш (3:2) у «будівельників» за поразку у матчі першого кола. Тоді, нагадаємо, «Lex VSK-СумБуд» здолав свого суперника з рахунком 3:0, завдавши йому першої поразки у сезоні. Ця перемога дозволила «спартаківцям» достроково забронювати за собою першу сходинку у турнірній таблиці групи Б. Звісно ж, це поки що лише локальний успіх, який не має нічого спільного з реальним чемпіонством, а уся основна боротьба за омріяні нагороди ще буде попереду. Та, у будь-якому випадку, штучно применшувати значимість результату, продемонстрованого «червоно-білими» теж не варто. Вони провели перший етап доволі впевнено, і лише кінцівка першого кола залишила по собі певні запитання. Станом на зараз «Спартак» серед усіх суперників по підгрупі не обігрував лише «Технологію», але для цього ще буде окрема нагода. Що стосується «будівельників», то їм зовсім не варто впадати у відчай. Насправді, поєдинок зі «Спартаком» був доволі рівним, і, суто теоретично, він міг завершитися з будь-яким іншим результатом. Десь номінальним гостям більше пощастило, десь у них була краща реалізація. На нашу суб’єктивну думку, переломний момент зустрічі трапився на останніх секундах першого тайму, коли гравці «Lex VSK-СумБуд», ведучи у рахунку 2:1, спробували дотягнути час до перерви за допомогою підключення п’ятого польового, а у підсумку втратили і м’яч, і свою перевагу. І трапилося це буквально за секунду до свистка арбітра, що сповіщав про завершення першої половини гри. Але нічого страшного у цьому немає. Це теж своєрідний досвід, який краще отримати тут, а не у матчах Суперліги. Ну а те, пройшли вони туди з першого місця, чи з другого, як у підсумку й вийшло, особливої ролі не грає.

Інколи краще зробити крок назад, ніж стояти на місці

Ну а інший неймовірно цікавий матч, якому ми у своєму анонсі надали статус центрального, подарував нам справжню сенсацію. Перемога «BROCAR-STAR PEPPERS» над «Технологією» (та ще й з таким рахунком!) просто не могла не здивувати, але сказати, що вона не була закономірною, було б неправильно. Підопічні Михайла Жогла надто багато помилялися у захисті та не використовували такі моменти біля воріт суперника, після яких гол був більш очікуваним, ніж після єдиного результативного удару від Яна Загорулька з дальньої відстані. Мабуть, найбільш показовим у плані демонстрації нинішніх проблем «Технології» був перший пропущений м’яч. Захищатися так, як захищалися у цьому епізоді молоді хлопці, просто не можна. І ми навряд помилимося, якщо скажемо, що цій команді зараз не вистачає саме досвіду. Але критикувати завжди легше, ніж щось робити. Треба розуміти, що цей самий досвід ні на кого не падає з неба, та й у магазині його не придбаєш. Команда свідомо узяла курс на омолодження, і саме через такі матчі гравці мають вчитися, виконувати роботу над помилками. І якщо через деякий час цей склад зможе вийти на минулі результати «Технології», то це буде набагато приємніше навіть за ті чемпіонські титули, які були здобуті гравцями, які прийшли до колективу вже у статусі зрілих, цілком сформованих виконавців, до того ж, у більшості випадків, з досвідом гри на рівні хоча б Першої ліги чемпіонату України. Але, даючи певну оцінку грі «Технології», не варто забувати й про заслуги гравців «BROCAR-STAR PEPPERS», без старань яких цього результату не було б. З перших хвилин кидалося в очі те, наскільки зарядженими на боротьбу були «перці». Вони чудово розуміли, що у цій ситуації усе залежить лише від них, ну а приклад «CompService», вирішальна битва з яким очікує на команду Валерія Карацюби попереду, надихала їх на переможний лад. Як ми вже відзначали, «Технологія» мала достатньо моментів для взяття воріт Віктора Кириленка, але, якщо вже оцінювати реальні гольові нагоди обох колективів, то найефектнішу з них мав саме Карацюба. Якби після сольного проходу Валерія лівим флангом м’яч усе ж опинився у сітці, це було б просто щось неймовірне! (Пропонуємо переглянути цей епізод). Ну а загалом вітаємо «BROCAR-STAR PEPPERS» з перемогою і з нетерпінням очікуємо на вирішальну битву першої частини сезону у групі Б. Про неї поговоримо вже в нашому наступному анонсі.

Перемога – понад усе

У футзалі, чи то у футболі, кожного вболівальника приваблюють яскраві моменти, вишукані комбінації, ефектна гра воротарів. Цілком природно, що красива або, якщо хочете, небанальна гра, подобається і самим гравцям. Але трапляються й такі матчі, в яких усе це відходить на другий план, а на першому місці стоїть результат. Ось саме у такій ситуації перед грою зі «Спартаком» і опинився «CompService». Досягнуте завдяки неймовірній праці та самовіддачі турнірне становище, диктувало «комп’ютерникам» свої умови. Для того, щоб здобуті раніше результати мали якийсь сенс, треба було здолати сумський «Спартак», аутсайдерський статус якого міг зіграти з командою Тюріна злий жарт. Треба бути надзвичайно наївним, щоб вважати, що команда, яка перебуває на останній сходинці турнірної таблиці, не може створити проблем своїм суперникам. І вона їх дійсно створила. Для найпростішої ілюстрації цього факту відзначимо хоча б те, що станом на тридцять п’яту хвилину гри «спартаківці» навіть вели у рахунку. За час, що залишався до фінальної сирени, номінальні господарі усе ж зуміли переломити хід поєдинку, але це коштувало їм реально серйозних зусиль. Але головний підсумок цього матчу і загалом дев’ятого туру – це те, що «CompService» і надалі залишається у перегонах. А от чим вони для «комп’ютерників» завершаться, дізнаємося вже дуже скоро.

Гол туру – Олександр Єлшанський («Lex VSK-СумБуд»)

Питання вибору переможця у будь-якій номінації завжди є дуже суб’єктивним, а особливо, коли мова йде про вибір кращого голу. Комусь подобаються потужні й точні удари з дальньої дистанції, а хтось більше полюбляє елегантне виконання, як то кажуть, на тоненького. Ось і у даному випадку ми цілком могли визначити переможцями номінації, наприклад, Яна Загорулька або Ярослава Вензенка з їх точними гарматними пострілами. Але більш цікавим, на нашу думку, був саме перший гол «Lex VSK-СумБуд» у ворота валіївського «Спартака». «Будівельникам» вдалась просто хрестоматійна контратака. Перехоплення м’яча від Дениса Дерев’янка, швидке вкидання собі на хід, прохід до центру майданчика, передача в дотик через Станіслава Корсуна, ну і майстерне завершення від Єлшанського! Наче й складно вигадати щось простіше, але чи часто командам вдається втілити такий миттєвий перехід в атаку у життя?!

Коментарі закриті.