Асоціація футзалу Сумщини

Анонс заключного туру Суперліги АФС

Цими вихідними усю увагу футзальних вболівальників міста Суми та області буде прикуто до матчів заключного туру Суперліги АФС. З одного боку, це й не дивно, адже найвищий за класом дивізіон нашого зимового чемпіонату завжди викликав найбільшу цікавість, а тут ще й вирішуватиметься доля єдиної путівки до 1/8 фіналу Другої ліги чемпіонату України. Але зараз справа ще й у тому, що, у зв’язку з введенням карантинних обмежень, інших матчів цього тижня просто не буде. Та й взагалі зараз важко точно передбачити, коли саме змагання поновляться.

28 березня 2021 року /неділя/ Спорткомплекс ІФК СДПУ ім.А.С.Макаренка
13:30 «CompService» – «Явір»
У обох цих команд буде на меті лише перемога, але контекст і мотивація трохи відрізнятимуться. У «CompService» ситуація зараз максимально проста. Якщо «комп’ютерники» обіграють «Явір», то вони завершать сезон на п’ятому місці, ну а у випадку будь-якого іншого результату залишаться останніми. У той же час, у їх суперників варіантів розвитку подій значно більше. Вони можуть як посісти останню сходинку, так і взяти медалі. Так-так, не дивуйтеся, такі шанси у краснопільців дійсно є. Звісно ж, це стане можливим лише у тому випадку, якщо «Спартак» та «Lex VSK-СумБуд» свої матчі програють. А ось більш конкретно ми розглянемо такий варіант трохи нижче.

Крім того, це протистояння підігрівається ще й постійними розмовами щодо порівнянням сили двох груп, у яких ці команди виступали на першому етапі чемпіонату. Враховуючи те, що обидва колективи були у своїх підгрупах третіми, таку оцінку за підсумками саме цієї гри можна буде вважати, скажімо так, частково об’єктивною.

14:30 «Спартак» (Валіївка) – «Агросвіт»
«Агросвіт» зіграє свою гру раніше, ніж «Рятувальник», а тому інших варіантів, ніж грати на перемогу, у підопічних Мисловського просто не буде. Це вже пізніше стане відомо, чи подарує «Lex VSK-СумБуд» команді з Рижівки шанс наздогнати роменчан, але, у будь-якому випадку краще зробити усе від себе залежне, щоб потім не шкодувати про втрачену нагоду. Тим більше, мова тут йде не лише про боротьбу за чемпіонство. «Агросвіту» не можна програвати,щоб не втратити друге місце. А такий варіант, як ви розумієте, теж можливий. Для того, щоб гарантувати собі хоча б «срібло» номінальним гостям вистачить і нічиєї.

Доволі багато варіантів розвитку події є й у валіївського «Спартака». «Червоно-білі» цілком можуть стати навіть другими, але для цього потрібно, щоб «Lex VSK-СумБуд» не обіграв «Рятувальник», а самі вони здобули перемогу над «Агросвітом». Та й це ще не все. У випадку, якщо «будівельники» таки переможуть, Шевкунов і компанія теж можуть узяти «срібло». Для цього буде потрібно виграти свою гру з різницею у два м’ячі і більше, або ж з різницею в один м’яч, але за умови рахунку 3:2 і більше.

15:30 «Рятувальник» – «Lex VSK-СумБуд»
Ці дві команди підходитимуть до своєї гри, вже маючи перед собою повну картину, адже усі їх суперники вже зіграють раніше. У випадку з «Рятувальником» це й не матиме особливого значення, адже навіть нічия зніме для них усі питання. Ну а якщо вже вийде так, що «Агросвіт» втратить очки, то підопічним Ігора Салівона можна буде навіть програти. Звісно ж, якщо вони не запланували собі пройти усю турнірну дистанцію Суперліги без втрат. Та й взагалі якось складно собі уявити, щоб команда такого рівня виходила на майданчик з думкою про поразку.

У той же час, «Lex VSK-СумБуд» може посісти місця з третього по п’яте. Ні, існують ну зовсім мізерні шанси на те, що «будівельники» стануть другими, але для цього має одночасно відбутися ціла низка подій. Зокрема, самій команді Валерія Шепеля потрібно не просто перемогти, а суттєво покращити свою різницю забитих та пропущених м’ячів. Як мінімум, настільки, щоб вона стала кращою, ніж у «Агросвіта». А ще «Спартак» (Валіївка) має обіграти той самий «Агросвіт» з рахунком 2:1. Чому саме з таким, пояснимо нижче. Також нагадуємо, що проти “Рятувальника” не зіграє Олександр Яценко, якого було вилучено у попередньому турі.

Ну а тепер давайте більш детально розглянемо, скажімо так, найбільш складні ситуації для визначення підсумкових місць у турнірній таблиці, які можуть скластися після заключного туру. У випадках, коли однакову кількість очок матимуть дві команди, усе вирішуватиметься шляхом порівняння додаткових показників між ними, що, враховуючи відсутність нічиїх у цій лізі, фактично зводиться до оцінки результату очного поєдинку цих команд. Виключенням тут буде лише випадок, за якого рівну кількість очок наберуть «Рятувальник» і «Агросвіт». Тоді доля чемпіонства вирішиться у «золотому» матчі.

Значно складнішими та цікавішими є варіанти, коли однакова кількість очок буде одразу у трьох колективів. Станом на зараз, є можливими одразу два таких варіанти.

Варіант №1: розподіл 2-4 місць. Випадок, коли «Агросвіт», «Lex VSK-СумБуд» та «Спартак» (Валіївка) наберуть по 9 очок. Перш за все, ми оцінюємо додаткові показники саме за результатами матчів цих трьох команд між собою (кількість перемог, різниця м’ячів, кількість забитих голів). Кількість перемог тут точно буде рівною – по одній. А ось різниця м’ячів для «Агросвіта» і «Спартака» якраз і вирішиться в їх поєдинку. «Lex VSK-СумБуд» вплинути саме на цей показник вже не зможе. Існує й ще більш складний сценарій розвитку подій. Якщо «Спартак» переможе «Агросвіт» з рахунком 2:1, то тоді усе вирішуватиметься за підсумком порівняння додаткових показників не у цій трійці (бо вони тут будуть повністю ідентичними), а в усіх матчах, адже «Агросвіт» з рахунком 2:1 переміг «Lex VSK-СумБуд», а «Lex VSK-СумБуд» з тим же рахунком обіграв «Спартак». Ось для цього «будівельникам» і потрібно покращувати свою різницю м’ячів, бо наразі «Агросвіт» за цим показником далеко попереду.

Варіант №2: розподіл 3-5 місць. Випадок, коли «Lex VSK-СумБуд», «Спартак» та «Явір» набирають по 6 очок. У цьому випадку усі додаткові показники усередині цієї трійки нам вже відомі, а тому можна точно сказати, що «Явір» буде третім, «Спартак» – четвертим, ну а «Lex VSK-СумБуд» опуститься аж на п’яте місце. Усе через те, що «Явір» обіграв «Lex VSK-СумБуд» з різницею у два м’ячі (4:2), а «Спартак» обіграв «Явір» і поступився «будівельникам» з різницею у один м’яч.

Звісно ж, усе це суха теорія і на практиці такі ситуації можуть і не виникнути, але краще вже розібрати їх заздалегідь, щоб в останній момент це не стало для когось сюрпризом.

Коментарі закриті.